Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

»Αναζητωντας τους ηγετες

Tου Aλεξη Παπαχελα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είμαστε κι εμείς στα μαύρα μας τα χάλια, είναι όμως και οι γύρω μας... Μόνο σιγουριά δεν μπορεί να αντλήσει κανείς όταν κοιτάει γύρω του και βλέπει την ποιότητα και το μέγεθος των ηγετών στην Ευρώπη. Δίπλα μας έχουμε τον απίθανο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε σαν δυναμικός εκφραστής τμήματος της ...ιταλικής κοινωνίας αλλά έχει καταλήξει σε γραφική καρικατούρα ηγέτη. Στο Παρίσι έχουμε έναν πρόεδρο, ο οποίος με νευρωτικό άγχος βιάστηκε να ξεκινήσει τον «δικό του πόλεμο» και κινδυνεύει να φέρει την ευρωατλαντική συμμαχία στα όριά της. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος θα ήθελε να συγκριθεί με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά του λείπουν βασικά στοιχεία της πετυχημένης ηγετικής συνταγής. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάλι, μοιάζει να έχει άποψη και πυγμή, αλλά δεν έχει «ευρωπαϊκή ψυχή» ανάλογη με εκείνη των Σμιτ και Κολ.
Το έλλειμμα ηγεσίας δεν είναι μόνο ελληνικό, λοιπόν. Το βλέπουμε πια διεθνώς, ακόμη και στη Ρωσία όπου πρόεδρος και πρωθυπουργός ερίζουν δημοσίως για σοβαρά θέματα. Το βλέπουμε και στους διεθνείς οργανισμούς γιατί ο μεν γ.γ. του ΟΗΕ εμφανίζεται αδύναμος, αν όχι ανύπαρκτος, οι δε εκπρόσωποι της Ε.Ε. εξαιρετικά ελαφρείς. Το βλέπουμε επίσης και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού όπου για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον εμφανίζεται, σε μια μεγάλη διεθνή κρίση, σε ένα ρόλο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε «τροχονόμο» και διπλωματικό παρατηρητή. Να συμπληρώσω δε, με την ευκαιρία, πως η πιο δραματική αποκάλυψη των WikiLeaks για την Ελλάδα ήταν το πόσο τραγικό ήταν το επίπεδο και πόσο μεγάλη η απλοϊκότητα της ανάλυσης των Αμερικανών διπλωματών που υπηρέτησαν στην Αθήνα την περίοδο 2004 - 10.
Το πρόβλημα, πάντως, είναι ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα πιο ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_33_24/03/2011_436764

Δεν υπάρχουν σχόλια: