Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου

515 ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.
604 πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος Α.
1365 ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.
1507 πεθαίνει ο Καρδινάλιος και στρατιωτικός Καίσαρας Βοργίας, γιος του... πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ και αδερφός της Λουκρητίας Βοργίας.
1622 ανακηρύσσεται άγιος ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος ίδρυσε το "Τάγμα των Ιησουϊτών".
1792 η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.
1863 γεννιέται ο Ιταλός ποιητής, δραματουργός και μυθιστοριογράφος Γκαμπριέλε ντ Ανούτσιο. Ο Ντ Ανούτσιο υπήρξε στρατηγός και στέλεχος της κυβέρνησης Μουσολίνι.
1881 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.
1922 γεννιέται ο Αμερικανός μπίτνικ συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, γνωστότερος για το έργο του On the Road. Πέθανε το 1967.
1946 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, τιμημένη με Όσκαρ ερμηνείας, Λάιζα Μινέλι, κόρη του σκηνοθέτη Βίνσεντ Μινέλι και της ηθοποιού Τζούντι Γκάρλαντ, αμφότεροι τιμημένοι με Όσκαρ.
1950 οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.

1955 πεθαίνει ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της Τζαζ, Τσάρλι Πάρκερ.
1983 η Τζέιν Τόρβιλ και ο Κρίστοφερ Ντιν, γνωστοί ως οι "Τζίντζερ Ρότζερς και ο Φρεντ Αστέρ" του καλλιτεχνικού πατινάζ κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι, λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών για το καλλιτεχνικό μέρος.
1984 πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών, ο ρεμπέτης Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης).
2002 πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.
2003 πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, Χάουαρντ Φαστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: