Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

»Oψιμοι «ελληνοεμετρες»

Tου Πασχου Μανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είπε μια περίεργη κουβέντα τις προάλλες ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. «Οποιος λέει να καταργηθεί το άσυλο δεν είναι Ελληνας, όπως ο κ. Σαμαράς». Μίλησε για το αρχαίο δράμα «Ικέτιδες» του Αισχύλου, θέμα του οποίου «είναι η παραχώρηση πολιτικού ασύλου από την πόλη του Αργους σε 50 γυναίκες υπό καταδίωξη από την Αφρική». Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν μίλησε για κατάργηση του πολιτικού ασύλου (πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού αυτό κατοχυρώνεται από τις ...διεθνείς συνθήκες;), αλλά του ακαδημαϊκού ασύλου που κατακρεουργείται με κάθε επαναστατική ευκαιρία.
Το σημαντικότερο όμως είναι η αποστροφή «όποιος λέει να καταργηθεί το άσυλο δεν είναι Ελληνας», την οποία μάλιστα τεκμηρίωσε γλωσσολογικά, υπογραμμίζοντας ότι «η λέξη άσυλο στις ευρωπαϊκές γλώσσες, τα αγγλικά, αλλά και τα αμερικανικά είναι asylum».
Θα μπορούσε βέβαια να του ανταπαντήσει κάποιος ότι και το «χάος» είναι ελληνική λέξη και παρ’ όλα αυτά δεν το θέλει κανείς. Ομως αυτή η αποστροφή του κ. Αλαβάνου πρέπει να μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις. Τι θα γινόταν αν, για παράδειγμα, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης έλεγε «όποιος λέει να καταργηθούν οι παρελάσεις δεν είναι Ελληνας»; Δεν θα άκουγε δικαίως τα εξ αμάξης ότι διαχωρίζει τους Ελληνες σε γνήσιους και μιάσματα, ότι μοιράζει πιστοποιητικά «ελληνοπρέπειας» κ. ά.; Δεν θα του εξηγούσε κάποιος ότι μπορείς να είσαι Ελληνας και παρ’ όλα αυτά να έχεις διαφορετική άποψη για όλα τα πράγματα, ακόμη και γι’ αυτά που θεωρούνται ιερές αγελάδες του έθνους; Δεν θα τουυ ’λεγε κάποιος ότι εντός και του περιούσιου ελληνικού έθνους μπορούν να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες για μύρια όσα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν το άσυλο είτε τις...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_01/02/2011_430856

Δεν υπάρχουν σχόλια: