Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

»Κυνοδοντας: Ας χαιρομαστε με τη χαρα του αλλου

Γιάννης Σμαραγδής http://www.aixmi.gr/index.php/kynodontas-xairomaste-xara/


Παρότι δεν ήταν στις προθέσεις μου σε τούτη τη στήλη να καταπιαστώ με το χώρο του κινηματογράφου όπου δραστηριοποιούμαι, οι θετικές εξελίξεις των ημερών με ωθούν να κάνω ένα προσωπικό σχόλιο.
Αιτία, βεβαίως, είναι η εξαιρετικά τιμητική υποψηφιότητα του ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ του Γιώργου Λάνθιμου, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η γνώμη μου και η... ολόψυχη ευχή μου, για να μην πω η βεβαιότητά μου, είναι ότι ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ θα αποσπάσει το Όσκαρ. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή της ταινίας στις 5 οσκαρικές υποψηφιότητες για ξενόγλωσση ταινία είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στον εγχώριο κινηματογράφο, αλλά και στον πολιτισμό μας –σε μια εποχή, μάλιστα, διασαλεμένης εικόνας μας στο εξωτερικό και κακής ψυχολογίας στο εσωτερικό.
Αυτή η επιτυχία δεν ήρθε, βεβαίως, τυχαία…
Γιατί τίποτα, εν τέλει, δεν «συντελείται» τυχαία. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τους νέους κινηματογραφιστές να απελαύνουν –το ‘χω πει πολλές φορές δημόσια, το ‘χω γράψει κιόλας –πως έρχεται μια γενιά νέων κυρίως σκηνοθετών με εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό από τον δικό μας. Παίζουν στα δάχτυλα ό,τι εμείς κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να τα κατακτήσουμε… Όσα τα κατακτήσαμε… Και εκτός αυτού, επιτέλους, οι κινηματογραφιστές δρουν ως συμπαγείς πυρήνες αλληλοϋποστήριξης. Αυτό, όσες φορές έχει συμβεί, έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στην περίπτωση του Γ. Λάνθιμου υπάρχει πυρήνας, που γύρω του έρχονται να προστεθούν ευεργετικά πολλές δυνάμεις και θετικές συγκυρίες που τον έφεραν στο υψηλότατο βάθρο, αλλά συγχρόνως δημιουργούν νέα δεδομένα στο νέο Ελληνικό Κινηματογράφο.
Πρώτα απ’ όλα, ο Γ. Λάνθιμος έχει πολλούς «αγγέλους» και κυρίως την Αθηνά Τσαγγάρη που του έκανε την παραγωγή και που ως σκηνοθέτιδα κατέκτησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ταινία ATTENBERG, όπου ο Γ. Λάνθιμος ως αντίδωρο εμφανίζεται ως ηθοποιός (μην ξαφνιαστείτε αν του χρόνου δείτε την Α. Τσαγγάρη να είναι επίσης διεκδικήτρια του Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας).
Επίσης, λειτούργησε ευεργετικά ότι ο νέος υπουργός Πολιτισμού (ένα μικρό χελιδόνι…), ο Παύλος Γερουλάνος, που έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον Γ. Λάνθιμο, τον στήριξε ένθερμα και πολύ μου άρεσε που η συγχαρητήρια επιστολή του ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/kynodontas-xairomaste-xara/

Δεν υπάρχουν σχόλια: