Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

»Η καταληψη των γιατρων

Tου Πασχου Μανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο τσαντίρι, που έστησαν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας εντός του υπουργείου Υγείας και το ονόμασαν «κατάληψη», ήταν αυτό που γράφτηκε στον «Μικροπολιτικό της Δευτέρας»: «Τι καπνό φουμάρουν οι καταληψίες-ιατροί του υπουργείου Υγείας; Δεν κάνω πλάκα. Το αμφιθέατρο στον πρώτο όροφο έχει γίνει ντουμάνι, καθώς οι αριστεριστές ιατροί που ...έχουν εγκατασταθεί εκεί είναι θεριακλήδες» («Τα Νέα» 7.2.2011).
Κάποιοι θα σκεφτούν ότι στον έρωτα και στην επανάσταση όλα επιτρέπονται. Λογικό! Ανθρωποι που δεν σέβονται τον νόμο για τις καταλήψεις, θα σεβαστούν τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους; Φυσικά, όχι. Ετσι κι αλλιώς σ’ αυτή τη χώρα νόμος είναι το δίκιο του θεριακλή. Ειδικά αν είναι και γιατρός. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να επισημάνουμε την υποκρισία. Υποτίθεται ότι οι γιατροί παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο, όχι για την τσέπη τους, αλλά υπέρ της υγείας του ελληνικού λαού. Κάτι που το αποδεικνύουν καπνίζοντας σε χώρους που δέχονται ηλικιωμένους.
Το άλλο στοιχείο είναι οι μισές αλήθειες που ανερυθρίαστα διακινούν στον δημόσιο διάλογο οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας. Κατ’ αρχήν ακούσαμε περί τα είκοσι διαφορετικά ποσά με τα οποία, όπως λένε οι συνδικαλιστές, θα αμείβονται οι συμβεβλημένοι ιατροί με το ΙΚΑ. Αλλος λέει ότι θα παίρνουν 450 ευρώ, άλλος 500, άλλος 600 ευρώ και άλλος 673 ευρώ. Και το ερώτημα που πονηρά ορθώνεται είναι: «μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με αυτά τα λεφτά;» Αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι αυτές οι συμβάσεις αφενός είναι εθελούσιες (τις έχουν ήδη υπογράψει χιλιάδες ιατροί του ΟΑΕΕ) και αφετέρου δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Για όλους είναι ένα επιμίσθιο που δίνει το κράτος, δίπλα σε όσα κερδίζουν από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος. Οι συμβάσεις, όπως κι αν αυτές τελικά διαμορφωθούν από τα ερχόμενα προεδρικά διατάγματα, δεν είναι υποχρεωτικές. Οποιος θέλει τις υπογράφει. Οποιος δεν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_49_11/02/2011_432147

Δεν υπάρχουν σχόλια: