Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

»Η Μυκονος λιγοτερο Ελλαδα απο την βραχονησιδα;

Άδωνις Γεωργιάδης http://www.aixmi.gr/index.php/mykonos-ligotero-ellada-apo-vrahonisida/


Μετά την άγαρμπη συνέντευξη της Τρόικας ξεκίνησε στην πατρίδα μας μια εκτενής δημόσια συζήτηση για το εάν η πώληση κρατικής περιουσίας είναι ορθή η λανθασμένη ενέργεια.
Δυστυχώς, λόγω του γνωστού λαϊκισμού, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου υπεχώρησαν από κάθε προάσπιση της λογικής. Η Ν.Δ. που ενώ ως.. κυβέρνηση πούλησε Κρατική Γη, έρχεται τώρα να αποτάξει μετά βδελυγμίας, πάσα υποψία για το ότι αυτό εννοούσε και ο κ. Σαμαράς μέχρι πρότινος, ενώ η κυβέρνηση, για να φύγει από πάνω της το στίγμα, -ότι ήθελε να πουλήσει Κρατική Γη-, σπεύδει να ζητήσει την και δια του Συντάγματος απαγόρευση, τέτοιου είδους αποφάσεων.
Υπάρχουν, όμως δύο, θεμελιώδεις έννοιες, η διάκριση των οποίων είναι αναγκαία,έτσι ώστε να κατανοήσουμε αυτό το θέμα (το imperium – Κυριαρχία και το fiscus- Ιδιοκτησία).
Το Κράτος για να είναι τέτοιο, ασκεί την Κυριαρχία του στην Επικράτειά του «εις πάσαν περίπτωσιν». Η Κυριαρχία του Κράτους ΔΕΝ εδράζεται στην ιδιοκτησία του αλλά στα : α) μονοπώλιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας β) μονοπώλιο στην Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική εξουσία γ) μονοπώλιο στην καταβολή και είσπραξη φόρων. Το Κράτος, δηλαδή, είναι Κράτος διότι δύναται ακόμη και δια της βίας να επιβάλει τη θέλησή του στον οποιονδήποτε.
Αντιθέτως, η ιδιοκτησία εξασφαλίζεται μόνον υπό τους όρους και τη βούληση του ασκούντος την κυριαρχία, δηλαδή του Κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που αν, ας πούμε, κάποιος μας κλέψει κάτι, εμείς απευθυνόμαστε στο Κράτος και στα Όργανα Του (Αστυνομία, Δικαιοσύνη) για την αποκατάσταση της βλάβης μας.
Για να το καταλάβουμε, ας δούμε ένα παράδειγμα: υπάρχει μια βραχονησίδα έρημη που, εκτός από τμήμα της Επικράτειας μας, αποτελεί και τμήμα της κρατικής περιουσίας και από την άλλη υπάρχει και η Μύκονος, στην...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/mykonos-ligotero-ellada-apo-vrahonisida/

Δεν υπάρχουν σχόλια: