Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

»Ένα πτωμα, ενας δημαρχος και η Αγγελικη Νικολουλη!

της Ρέας Βιτάλη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5248


Θα ήθελα να 'ναι μια μαύρη κωμωδία για να μπορώ να γελάσω. Θα ήθελα να είναι ένα θεατρικό έργο να θαυμάσω τη φαντασία του συγγραφέα. Αλλά δυστυχώς δεν είναι ! Είναι μια τραγική ιστορία που ξεβρακώνει το χάος μας. Κι αν είμαστε ακόμα ζωντανοί στην σκηνή τούτης της χώρας είναι από στατιστικό παράδοξο. Διαβάστε και βγάλτε συμπεράσματα.Στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη κατέφυγε ένα..
ζευγάρι ηλικιωμένων αναζητώντας την κόρη τους, η οποία είχε εξαφανιστεί προ 4 μηνών. Σε κάθε τους λέξη διέκρινες την απέραντη αγωνία του γονιού και το απόλυτο αδιέξοδο του παππού-γιαγιάς που, αντί να «κακομάθουν» το εγγόνι του, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανατροφής του και τον ακόμα πιο δύσκολο ρόλο, ν΄απαντούν στα ερωτήματά του για την εξαφάνιση της μάνας του. Το κουβάρι λοιπόν όπως ξετυλίχθηκε από την Αγγελική Νικολούλη, στην αιωνόβια εκπομπή της, ήταν το εξής.Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες λεωφόρους και συγκεκριμένα στο σημείο του πάρκου που βρίσκεται το Άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, υπάρχει υπόγεια διάβαση για να αποφεύγουν οι άνθρωποι το πέρασμα της Λεωφόρου. Μια άστεγη λοιπόν είχε βρει καταφύγιο εκεί και στις δημόσιες τουαλέτες είχε βάλει ένα στρώμα για κρεβάτι . Ένα βράδυ είδε δίπλα της, ανάμεσα σε σωρούς άχρηστων πραγμάτων, ένα περίεργο κόκαλο που έμοιαζε με ανθρώπινο. Ξεκίνησε λοιπόν και πήγε στο Αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας να καταγγείλει το γεγονός. Αν φαντάζεστε «κινητοποίηση» για ένα ποντικοφαγωμένο πτώμα στο κέντρο της Αθήνας κάνετε λάθος! Στο τμήμα δήλωσαν αναρμόδιοι (να τα γλέντια!) και την προέτρεψαν να επιστρέψει στο σημείο που βρίσκονταν τα μέλη του ανθρώπινου σώματος και να τηλεφωνήσει από εκείνο το σημείο στην Αστυνομία. Αυτό και έκανε η άστεγη τοξικομανής. Αν φαντάζεστε ιατροδικαστή να καταφθάνει στο χώρο κάνετε λάθος. Κάποιοι πήγαν και επιπόλαια κάτι μάζεψαν. Αν φαντάζεστε ότι σήκωσαν τον τόπο και εξερεύνησαν και ακολούθως απολύμαναν επίσης κάνετε λάθος. Εξού και όταν η κάμερα της Αγγελικής Νικολούλη επισκέφτηκε το χώρο της υπόγειας διάβασης για να καταγράψει (όταν ταυτοποιήθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια το πτώμα με την νεαρά εξαφανισμένη γυναίκα που αναζητούσε ) διέκρινες βρώμα, αρουραίους και μια ακόμα έκπληξη!! Κι άλλο κόκαλο ανθρώπινο καθώς και το μαντήλι που είχε το πτώμα στο στόμα, παραπεταμένο. Όλα μια χαρά στην αταξία τους δηλαδή και η Δημοτική αρχή να δηλώνει ψευδέστατα ότι είχε καθαριστεί ο χώρος προ 8 ημερών. Στην συνέχεια βέβαια το «μάσησαν» το 8ήμερο γιατί η κάμερα ξεμπρόστιαζε την αλήθεια και ο Αντιδήμαρχος Υπεύθυνος Καθαριότητας σε τηλεφωνική σύνδεση επισήμανε «ο χώρος που δείχνετε είναι οι τουαλέτες που ήταν κλειδωμένες και δεν μπορούσαμε να μπούμε καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μας παρέδωσε ποτέ τα κλειδιά»…Μωρέ πώς δε ζήτησε και τελετή παράδοσης κλειδιών τουαλέτας… Πώς τα εξέλαβε τα κλειδιά; Ως τα κλειδιά της Πόλης που μοίραζε ο Αβραμόπουλος όταν ελευθερώνονταν ο χρόνος του από το να τοποθετεί καγκελάκια; Επίσης τόνισε τις δυσκολίες των ανθρώπων καθαριότητας να προσεγγίσουν το χώρο…Φαντάσου οι κάτοικοι της περιοχής τι δυσκολία έχουν! Βεβαίως παράλληλα ξεδιπλώθηκε και ένα ακόμα δράμα καθώς άστεγοι και τοξικομανείς έχουν μετατρέψει τις τρεις (υπάρχουν και άλλες δύο σε άλλα σημεία της Αλεξάνδρας) υπόγειες διαβάσεις, σε «σπίτια»…Και στο τέλος ως συνηθίζετε δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα.
Την Τετάρτη ήτοι 6 ημέρες μετά την εκπομπή επικοινώνησα με τον Αντιδήμαρχο Υπεύθυνο καθαριότητας κ. Ανδρέα Βαρελά για να μάθω τις ενέργειες του. Στην τηλεφωνική μας συνομιλία άκουσα για «διπλή αυτοψία από μένα προσωπικά», «πήρε λίγο χρόνο για να προμηθευτούμε κατάλληλα υλικά όπως μάσκες κ.λ.π», «την Παρασκευή στις 8 το πρωί ξεκινάμε» (από Παρασκευή σε Παρασκευή δηλαδή), «συζητήσαμε με τους δυο άστεγους που μάλλον είναι και τοξικομανείς» (πώς και δεν είπε - διαπραγματευόμαστε με τους άστεγους- ) «για τις άλλες δυο υπόγειες διαβάσεις είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα»… Ενώ τον άκουγα να μου εξηγεί, τον προέτρεψα, για να μην αδικήσω ενδεχομένως τις προσπάθειές του, να μας ενημερώσει γραπτώς για τις ενέργειές του. Αναμένω λοιπόν μαζί με σας!
Να επισημάνω ωστόσο1. Πόσο καμαρώνει το κράτος για την ανάπλαση του Πάρκου του Πεδίου του Άρεως…2. Ο νέος Δήμαρχος Καμίνης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στον συνάδελφο κ. Τσίμα και τόνισε ότι πρωτίστως τον αφορά η καθαριότητα. Εξαιρετική η συνέντευξη. Να δούμε τις ενέργειες του ιδίου και των υπευθύνων του στην πράξη.3. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τα αντανακλαστικά των ανθρώπων της Πολιτείας, «των νεοφερμένων» αρμοδίων καθώς οι παλιοί είναι οι ίδιοι «πτώματα»….4. Συνήθως οι Πολίτες στις κινητοποιήσεις τους λένε τη χαρακτηριστική φράση «θα θρηνήσουμε θύματα»…Επιτέλους! Έχουμε θύμα! Έχουμε νεκρή! Ακούγεται στυγνά, σαδιστικά τρελό…Έχουμε νεκρή! Τι κάναμε; Επτά μέρες μετά…Αύριο οκτώ…Θα ήθελα να είναι μαύρη κωμωδία αλλά δεν είναι. Θα ήθελα να είναι θεατρική παράσταση να θαυμάσω τη φαντασία του συγγραφέα…Αλλά δεν είναι.Μια άστεγη τοξικομανής τελικά «ξηγήθηκε» πιο έντιμα απ΄όλους…Για φαντάσου!
Υ.Γ1. Βοηθήστε μας με τα σχόλια σας να πιέσουμε τη Δημοτική αρχή να κάνει επιτέλους τη δουλειά της! Ίσως αυτή να είναι η νέα τάξη πραγμάτων…Θα τους παρακολουθούμε!Υ.Γ2 Μήπως στην άστεγη τοξικομανή χρωστάμε κάτι ως πολιτεία;Y.Γ3 Αγγελική Νικολούλη μπορείς να ψάξεις την χαμένη μας τιμή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: