Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

»Το «Αλ ΤζαζΙρα» γκρεμΙζει αυταρχικα καθεστωτα

Ελισάβετ Φιλιππούλη http://www.aixmi.gr/index.php/al-jazeera-gremizei-aytarxika-kathestota/


Mέχρι τη δεκαετία του ’90, σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια στις αραβικές χώρες ανήκαν στην κυβέρνηση και ήταν σκληρά ελεγχόμενα. Στα δελτία ειδήσεων κυριαρχούσαν εικόνες/πλάνα από κυβερνητικές τελετές και αυτό γινόταν ανεξάρτητα αν η χώρα ήταν δημοκρατία ή μοναρχία. Τα νέα περιστρέφονταν γύρω από: «Ο ηγέτης υποδέχεται νέους.... διαπιστευμένους διπλωμάτες», «ο ηγέτης φιλοξενεί έναν άλλο αρχηγό κράτους» και «ο ηγέτης με τον καλεσμένο του απευθύνεται στον Τύπο» ή «ο ηγέτης εγκαινιάζει ένα νέο φράγμα ή κάποια άλλη πολύ μεγάλη διευκόλυνση».
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα κανάλια εξακολουθούν να υπάρχουν στον αραβικό κόσμο και αυτή η απολυταρχική προσέγγιση του μόνιμου ελέγχου στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο των εθνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης παραμένει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, το λεγόμενο «φαινόμενο CNN» το 1991, επρόκειτο να φέρει αλλαγή. Αυτό ήταν ένα σπάνιο μάθημα, πώς η ήπια εξωτερική παρέμβαση, μέσω της δύναμης του παραδείγματος, μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη αλλαγής στον αραβικό κόσμο.
Έτσι, η κατάσταση άρχισε να φανερώνει σημάδια αλλαγής τη δεκαετία του ’90 με την εξάπλωση της δορυφορικής τηλεόρασης. Τα πρώτα ιδιωτικά και μη κυβερνητικά κανάλια εισήγαγαν πιο ζωντανά προγράμματα, στοχεύοντας σε ένα παν-αραβικό ακροατήριο και υιοθετώντας μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στις ειδήσεις και τα τρέχοντα γεγονότα.
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αραβικός κόσμος έχει δει τεράστια ανάπτυξη στην παρακολούθηση και το περιεχόμενο της δορυφορικής τηλεόρασης. Αυτό έχει σχέση με παράγοντες, όπως οι εξελίξεις στην τεχνολογία, η μείωση του κόστους του τηλεοπτικού δέκτη, η αύξηση των μη συνδρομητικών καναλιών και ο πολλαπλασιασμός των καναλιών με ειδικό περιεχόμενο.
Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν συμβάλλει καταλυτικά στη μεγέθυνση του τηλεοπτικού κοινού στον αραβικό κόσμο. Επιπρόσθετα, η σχετικά φτωχή επίδοση των κυβερνητικών καναλιών που μεταδίδουν συνήθως ψυχαγωγικό περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας και είναι ευρέως γνωστά για λογοκρισία ή προκατάληψη στην κάλυψη των ειδήσεων, έχει συνεισφέρει στην επιτυχία όσων επιχείρησαν να σπάσουν «το καλούπι» του συντηρητισμού, τολμώντας να ενοχλήσουν, να αγνοήσουν ή και να προσβάλλουν τους σκληροπυρηνικούς άραβες κυβερνώντες, όπως έπραξε το «Αλ Τζαζίρα».
Η άφιξη του «Αλ Τζαζίρα» αναμενόταν να λειτουργήσει ως μια...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/al-jazeera-gremizei-aytarxika-kathestota/

Δεν υπάρχουν σχόλια: