Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

»Οκτω κομματα περνουν το κατωφλι της Βουλης!

«E» 27/2

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό, καθώς κλίμα απαισιοδοξίας, έντονης δυσαρέσκειας αλλά και... θυμού διαπερνά το εκλογικό Σώμα. Ο φόβος για το παρόν και το μέλλον, η αβεβαιότητα, και εν όψει μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, κυριαρχούν στους πολίτες ενώ για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να...
προκύψει Βουλή... οκτώ κομμάτων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...


Σύμφωνα με την τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Marc για το «Εθνος της Κυριακής», σε δείγμα 2.003 νοικοκυριών, και σε ένα χρονικό διάστημα «θερμό» σε πολιτικά γεγονότα, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο.

Στο βαρόμετρο δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών πτώση, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση εμφανίζουν όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό ερώτημα για το «ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου», αυτό που κυριαρχεί είναι η απογοήτευση και η... οργή.
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες, το 38,4%, εκτιμά ότι δεν χρειαζόταν να συμφωνηθεί κανένα μνημόνιο με εμπλοκή μάλιστα του ΔΝΤ, ενώ το 13,9% πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι απαράδεκτο και επιβάλλει σκληρή και άδικη πολιτική. Σημειώνεται ότι μόνο το 18,4% θεωρεί απαραίτητο το μνημόνιο, ενώ το 28,3% υιοθετεί τη θέση ότι ήταν μεν απαραίτητο, αλλά ορισμένες προβλέψεις του θα μπορούσαν να είναι πιο ήπιες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλέον αρνητικοί στη συμφωνία για μνημόνιο και εμπλοκή του ΔΝΤ καταγράφονται οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά που φτάνουν κοντά στο 55%.
Στο ερώτημα εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση - έστω και εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια λιτότητας- ή δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία οι γνώμες είναι μοιρασμένες στα δύο. Το 48,9% λέει «ναι», ενώ το 46,7% «όχι» με την υποσημείωση ωστόσο ότι τον Ιανουάριο αυτοί που υποστήριζαν ότι «θα τα καταφέρουμε» ήταν πολύ περισσότεροι - ποσοστό 55,6%.
Και εδώ τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι της Νέας Δημοκρατίας 56% και του ΚΚΕ 59,3%.
Πάντως, η πλειονότητα των πολιτών -έξι στους δέκα ερωτώμενους- θεωρούν επιβεβλημένες τις αλλαγές στο Δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Αν και σε αυτό το ερώτημα έχει αυξηθεί το...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=55630950#

Δεν υπάρχουν σχόλια: