Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

»Το τελος της πολυπολιτισμικοτητας;

kassimatis@kathimerini.gr

Η είδηση μας έρχεται από το Μόναχο, όπου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε διάσκεψη για την ασφάλεια, ανήγγειλε την αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου, στο οποίο η χώρα του βασίστηκε για την κοινωνική απορρόφηση των μεταναστών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας τη δεκαετία του... 1970. «Η γνησίως φιλελεύθερη κοινωνία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον, «πιστεύει σε συγκεκριμένες αξίες τις οποίες προωθεί ενεργά. Ελευθερία του λόγου. Ελευθερία της θρησκευτικής πίστης. Κράτος δικαίου. Ισα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Και λέει στους πολίτες της: Αυτά μας προσδιορίζουν ως κοινωνία. Το να ανήκεις εδώ σημαίνει ότι πιστεύεις σε αυτά». Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, εξήγγειλε, επίσης, τον αυστηρότερο έλεγχο των ισλαμικών οργανώσεων της Βρετανίας, αρκετές των οποίων τυγχάνουν μάλιστα κρατικής χρηματοδότησης: «Ας κρίνουμε αυτές τις οργανώσεις: Πιστεύουν στην οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των γυναικών και των ατόμων διαφορετικής θρησκείας; Πιστεύουν στην ισονομία; Πιστεύουν στη δημοκρατία και στο δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν την κυβέρνησή τους; Ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση ή τον κοινωνικό διαχωρισμό;»
Στην βρετανική κοινωνία, τίποτε από αυτά που είπε ο Κάμερον δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, έστω και αν η θέση του προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών. Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυπολιτισμικό μοντέλο ξεκίνησε την επαύριο των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005, όταν οι Βρετανοί είδαν κατάπληκτοι ότι οι βομβιστές, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 600, ήταν όλοι τους πακιστανικής καταγωγής, γεννημένοι στη Βρετανία και, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, έδειχναν πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία της.
Τι πήγε στραβά σε μια κοινωνία που υπερηφανευόταν για την ανεκτικότητα της προς το διαφορετικό, όπως η βρετανική; Το ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_08/02/2011_431753

Δεν υπάρχουν σχόλια: