Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

»Με φΟντο τους ασθενεΙς

http://www.ellispoint.gr/index.php?

Με φόντο τους ασθενείς
Εν μέσω έντονων διαξιφισμών, με αντιδράσεις ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της Υγείας. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των γιατρών.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα Πέμπτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και... άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό στη Βουλή επί της αρχής και επί των άρθρων. Η ψήφισή του αναβάλλεται για άλλη συνεδρίασηΝωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Αν. Λοβέρδος έδωσε στη Βουλή στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτι» στην Υγεία. Κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος. Τόνισε πως 80 περιπτώσεις εξετάζονται από τον εισαγγελέα, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, και μάλιστα ανέφερε ότι παρότι έγινε η μεγάλη υποκοστολόγηση των υλικών, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών.
«Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει, για πρώτη φορά επιχειρούμε να το αλλάξουμε, Να μπει τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός .
Προηγήθηκε παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι -«όλοι από τη Ζίμενς»- από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.Αναντιστοιχία των υπουργικών εξαγγελιών και του περιεχομένου του νομοσχεδίου, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος. «Υπάρχει μια τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου δικού σας. Ο πήχης σηκώθηκε πολύ ψηλά και θα περάσουμε όλοι από κάτω», ανέφερε.Ως «το πλέον αντιδραστικό νομοσχέδιο από την μεταπολίτευση» χαρακτήρισε το πόνημα του Ανδρέα Λοβέρδου η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας πως δημιουργείται στην υγεία, ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, διαπίστωσε υποχρηματοδότηση της υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».
Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή κατά του πολυνομοσχεδίου του Α.Λοβέρδου Στο συλλαλητήριο, το οποίο έληξε ειρηνικά, συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έκρινε σκόπιμο να εμμείνει στην απόφαση για απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και την αυριανή μέρα». Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή.Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ( ΠΟΕΔΗΝ). Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι χρηματοδότηση - αναβάθμιση του ΕΣΥ, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, προσλήψεις άμεσα του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, διπλασιασμός ωρομισθίου για αργίες-νυχτερινά-εξαιρέσιμα και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία, πανελλαδικά, έφτασε το 2,4%, καθώς από το σύνολο των 21.458 γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, συμμετείχαν οι 526. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επί συνόλου 6.954 γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας συμμετείχαν στην απεργία 155, ποσοστό συμμετοχής 2,2%.
ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια: