Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

»ΕΙμαστε σε μονΟδρομο

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 11/2

Διαβάζω κι ακούω ότι παρατηρείται κάποια νευρικότητα στις αγορές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, επειδή, λέει, τα πράγματα δεν προχώρησαν όσο αναμενόταν να προχωρήσουν κι επειδή εκφράζονται αμφιβολίες αν θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στη Διάσκεψη Κορυφής του Μαρτίου.
Δεν μ’ εκπλήσσει το γεγονός. Είναι γνωστό πως και οι αγορές και οι... κινούμενοι περί αυτές και οι οικονομικοί και άλλοι αναλυτές των διεθνών και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης τινάζουν τη σκούφια τους για «επιφυλάξεις», «αμφιβολίες», «ενδεχόμενα» και άλλα συναφή που τους επιτρέπει να εξοικονομούν τον, μικρότερο ή μεγαλύτερο, επιούσιο.
Ωστόσο, η πείρα έχει αποδείξει ότι τα πράγματα είναι απλούστερα απ’ όσο θέλουν κάποιοι να τα εμφανίζουν και ότι από κάποια στιγμή και μετά τα γεγονότα αποκτούν μια δική τους δυναμική, που τίποτα και κανένας δεν είναι σε θέση να την ανακόψει. Οταν κάποιες εξελίξεις δρομολογηθούν, τότε οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτές είναι νομοτελειακά υποχρεωμένοι να συμπορευτούν, γιατί στην αντίθετη περίπτωση είναι περισσότερα αυτά που κινδυνεύουν να χάσουν απ’ όσα ενδεχομένως θελήσουν να προστατεύσουν.
Κοντολογίς, η Ευρωζώνη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε με τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης. Οχι πως και τότε θα μπορούσαν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αδιαφορήσουν για τα προβλήματα των υπερχρεωμένων οικονομιών, αλλά πέρυσι την άνοιξη θα ήταν συγκριτικά πολύ μικρότερο το κόστος γι’ αυτούς, αν επέλεγαν να αγνοήσουν τις ελληνικές εκκλήσεις για βοήθεια.
Σήμερα το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Υπάρχουν τα δικά μας 110 δισ., υπάρχουν τα 80 της Ιρλανδίας, τα όσα της Πορτογαλίας και οι κλυδωνισμοί και οι αναταράξεις που θ’ ακολουθούσαν, αν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=54130962

Δεν υπάρχουν σχόλια: