Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

»Χρυσο κολπο με τα φαρμακα - αντιγραφα

«E» 11/2 ΑΡΘΡΟPHOTO GALLERY


Χρυσό κόλπο με τα φάρμακα - αντίγραφα
50 σκευάσματα, τα οποία δεν έχουν κόστος έρευνας, διατίθενται στην αγορά σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Τα 140 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αγγίζει η οικονομική ζημιά που προκαλούν στα Ταμεία

Ξεπερνά κάθε φαντασία το «καπέλο» στα αντίγραφα φάρμακα στην Ελλάδα.
Σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για.. 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων, έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους.
Τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αγγίζει η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλείται στα Ταμεία
Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.

Την υπόθεση αποκάλυψαν χθες, με ερώτησή τους στη Βουλή, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης). Παραθέτοντας στοιχεία πωλήσεων των εν λόγω φαρμάκων, οι βουλευτές τονίζουν ότι η υπερκοστολόγηση των αντιγράφων επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα που κατέθεσαν οι βουλευτές προέρχεται από συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και περιλαμβάνει 50 δραστικές ουσίες.
Για κάθε μία από τις ουσίες αυτές παρατίθεται η τιμή του αντιγράφου και του πρωτοτύπου του, καθώς και η οικονομική διαφορά (κόστος) που προκύπτει.
Μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου των 50 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από τον ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=54124950

Δεν υπάρχουν σχόλια: