Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

».Χελμουτ Σμιτ: ΚομισιΟν και ΕυρωκοινοβοΥλιο ευθΥνονται για την ελληνικΗ κρΙση

http://tvxs.gr/news


«Πώς γίνεται αλήθεια να έχουν χρεωθεί υπέρμετρα οι Έλληνες; Ποιος φέρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο;», διερωτάται ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, απαντώντας: «Πιστεύω κατ’ αρχάς ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο πρώην καγκελάριος θεωρεί πως μετά τη... Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1991/92, «οι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει ένα μόνο πράγμα: το ευρώ. Παρά την διεύρυνση, ισχύουν ακόμα οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού: Δεν υπάρχει κοινή οικονομική, δημοσιονομική ή φορολογική πολιτική».
Και εξηγεί: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάλαβαν ότι ένα κοινό νόμισμα από μόνο του μπορεί να διασφαλίσει ευημερία μόνο από ευτυχή σύμπτωση. Και τώρα λογομαχούν με τις ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν με χρήματα ή με εγγυήσεις αυτά τα φτωχά παιδιά, όπως τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς– ή αν θα πρέπει να τους συμβουλέψουν να κηρύξουν πτώχευση. Και δεν γράφει κανένας ότι:
Το αν θα σωθεί η Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των γερμανικών, των αγγλικών και των γαλλικών τραπεζών. Αυτή είναι η ανάλυση που πρέπει να γίνει: Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα ομόλογά τους. Και ποιος υποφέρει από τις συνέπειες; Οι ξένες τράπεζες, που τους δάνεισαν τα χρήματα!».
Σύμφωνα με τον Χ. Σμιτ, θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί: «Πώς γίνεται αλήθεια να έχουν χρεωθεί υπέρμετρα οι Έλληνες; Ποιος φέρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο; Πιστεύω κατ’ αρχάς ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για μένα, το σημαντικό είναι ότι για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα!».
Ο πρώην καγκελάριος αποδίδει την ευθύνη για την έλλειψη ενδιαφέροντος απέναντι στις διεργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο στο τελευταίο, «που δεν χτυπά το χέρι στο τραπέζι για να πει: Δεν συμπράττουμε σ’ αυτό!». «Θα ευχόμουν να γινόταν ένα πραξικόπημα του Ευρωκοινοβουλίου. Τότε θα μπορούσε να καταργηθεί αυτή η ανοησία με τους 27 Επιτρόπους και η ΕΕ θα μπορούσε τελικά να γίνει πιο λειτουργική», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: