Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Ποια είναι η φράση που είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ και τους άφησε «ξερούς»; Προς το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και κράτησε σχεδόν ως τις 10 το βράδυ, ορισμένοι βουλευτές, διαπιστώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέλλον της οικονομίας, τον παρότρυναν να... είναι ψύχραιμος. «Είμαι ψύχραιμος», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Ταπί και ψύχραιμος». Ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Οι βουλευτές αποχώρησαν σίγουροι ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.
Μπορεί βεβαίως η στάση ειλικρίνειας του κ. Παπακωνσταντίνου να είναι αποτέλεσμα στρατηγικής. Ο υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε ότι οι διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς στις οποίες επέμενε σε προηγούμενες συνεδριάσεις ερέθιζαν αντί να καθησυχάζουν τους βουλευτές. Μπορεί να σκέφτηκε λοιπόν ότι η ομολογία ύπαρξης αμφιβολιών θα αιφνιδίαζε τους βουλευτές και θα τους ανάγκαζε να υιοθετήσουν υποστηρικτική στάση. Δεν ξέρω αν το σκέφτηκε, πάντως το κόλπο «έπιασε».
Το κόλπο έπιασε, αλλά όχι σε όλους. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου είχε ύφος πολύ αυστηρό όταν έλεγε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «πρώτη φορά δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρος» και ότι «το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος». Μου λένε ότι η στάση της Βάσως δεν άρεσε σε πολλούς από τους υπόλοιπους βουλευτές οι οποίοι έκριναν πως εφόσον ο υπουργός είναι διατεθειμένος για μια ειλικρινή συζήτηση, όφειλαν να υιοθετήσουν μια περισσότερο υποστηρικτική και εποικοδομητική στάση.
Εν τω μεταξύ το σοκ των βουλευτών διαδέχθηκε το σοκ των υπουργών, οι οποίοι ξεκίνησαν να συναντούν χθες τον υπουργό Οικονομικών για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου. Ανάμεσα στους υπουργούς που ήταν προγραμματισμένο να προσέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών για deprofundis συζητήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αλλά όταν συνειδητοποίησαν ότι τον Μάιο θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή λεπτομερείς μειώσεις του ελλείμματος ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας τότε κατάλαβαν ότι πρόκειται περίπου για δεύτερο μνημόνιο σε ένα χρόνο! Καλή τύχη σε αυτούς που θα το συντάξουν και κυρίως σε εκείνους που θα το ψηφίσουν.
Οι αντιδράσεις για την πολιτική λιτότητας και περικοπών κεκτημένων δικαιωμάτων που προωθείται πανευρωπαϊκά έχουν φτάσει και εντός της Κομισιόν. Η Wall Street Journal στο προχθεσινό της φύλλο φιλοξενεί απόψεις της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη με τις οποίες η Επίτροπος Αλιείας ασκεί κριτική στον οικονομικό προσανατολισμό της ΕΕ. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Μαρία δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ότι γενικώς υπάρχει ρήγμα στην Επιτροπή καθώς αρκετοί επίτροποι δεν είναι ευτυχείς με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε ό,τι αφορά την περίφημη «οικονομική διακυβέρνηση».
Το παρήγορο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ξαναβρήκε τη φόρμα της. Αντιλήφθηκε αμέσως ποιο είναι το περιεχόμενο του δημοσιονομικού πλαισίου και έβγαλε την ουρά της απέξω. Αντί για διάλογο με την κυβέρνηση ο κ. Αντ. Σαμαράς προτίμησε να ξεκινήσει διάλογο με πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα.Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε τον Γερμανό πρέσβη Ρόλαντ Βέγκενερ στα νέα γραφεία του κόμματος. Η συζήτηση δεν είχε ευχάριστα νέα, αφού πέρα από τα συγχαρητήρια του κ. Βέγκενερ για τα νέα γραφεία, τα γερμανικά φωνήεντα ήταν εξίσου μελαγχολικά με εκείνα που άκουσε ο Πρωθυπουργός από την κυρία Μέρκελ. Οφείλω να σημειώσω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο σε συναντήσεις με πρεσβευτές. Την επόμενη Παρασκευή θα μεταβεί στοΔιαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=386410&dt=24/02/2011#ixzz1Ey5UQUYY

Δεν υπάρχουν σχόλια: