Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

»Το σχεδιο που αναψε φωτιες...

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη με το χρέος και στέλνει μήνυμα στις αγορές και την τρόικα
«E» 13/2ΑΡΘΡΟPHOTO GALLERY

Αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ που περιλαμβάνουν εκτεταμένες πωλήσεις συμμετοχών του Δημοσίου, ακόμα και πλήρη αποχώρησή του από δεκάδες εισηγμένες και μη στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις και τράπεζες, σε δίκτυα υποδομών, καζίνα, τυχερά παιχνίδια, κρατικά λαχεία, και ...εκχώρηση σε ιδιώτες κρατικής ακίνητης περιουσίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εισπράξει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και να στείλει μήνυμα στις αγορές για αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους η κυβέρνηση προχωρεί στη ριζική αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας τους όρους για την αξιοποίηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου, αποκλείοντας παράλληλα την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το χαρτοφυλάκιο περιέχει σημαντικές συμμετοχές σε τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παίγνια, συχνότητες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, μεταλλεύματα, δίκτυα ύδρευσης, αμυντικές βιομηχανίες, ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών ή και ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, αμυντικές βιομηχανίες, μαρίνες, καζίνα, και σε δεκάδες μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις και φορείς.
Ειδικά για εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια (ηλεκτρισμός, ύδρευση, συγκοινωνίες κ.ά.), το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτες με διατήρηση του ελέγχου από το Δημόσιο μέσω συμφωνίας με τους μετόχους (μειοψηφία ελέγχου).
Μακροχρόνιες μισθώσειςΓια την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προβλέπονται πωλήσεις ακινήτων και μακροχρόνιες μισθώσεις διάρκειας μέχρι 99 έτη σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα συσταθεί εταιρεία διαχείρισης των επενδυτικών ακινήτων, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και η αξία των μετοχών της θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για μείωση του δανεισμού του Δημοσίου.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Η μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και στον σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Ο στόχος του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου για εισροή στα δημόσια ταμεία 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς με...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=54400950

Δεν υπάρχουν σχόλια: