Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

»"Τροϊκος" πολεμος για τους μισθους

Με σκληρό τρόπο η τρόικα απαιτεί μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη των εκπροσώπων της στο Υπουργείο Εργασίας. Προκλητικές χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις αξιώσεις της
«E» 8/2

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με τέσσερις τρόπους ζητά η τρόικα, που για το ...θέμα αυτό είχε χθες συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Οι δανειστές προειδοποιούν πως δεν μπορεί να καθυστερήσει η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας (μέτρο που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το μισθολογικό κόστος).


Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν χθες με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προωθείται η συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων με διαδικασίες «εξπρές», ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των? νέων συμβάσεων. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει «απαράδεκτες και προκλητικές» τις απαιτήσεις της τρόικας στο εργασιακό μέτωπο.

Στη χθεσινή «επίσκεψη» της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας τέσσερα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο:
1. Επιχειρησιακές συμβάσεις: Οι δανειστές ζητούν γενικευμένη εφαρμογή των ειδικών συμβάσεων, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οδηγούν σε μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Στην αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η κατάργηση του πρόσφατου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων.
Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα (σήμερα απαιτούνται οκτώ μήνες) και για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρέπει να σημειωθεί πως στο πρωτοδικείο έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 600 αιτήσεις.
Παράλληλα θα ζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές που επιφέρει ο τελευταίος νόμος. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν δεχτεί περισσότερα από 1.000 ερωτήματα εργοδοτών για τον τρόπο εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.
2. Κλαδικές συμβάσεις: Αποφασίστηκε να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=53712950

Δεν υπάρχουν σχόλια: