Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

»Ένα τσιφλικι που λεγεται ελληνικο ποδοσφαιρο‏

Αντώνης Καρπετόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/ena-tsifliki-pou-legetai-elliniko-podosfairo/


Τo σκεφτόμουν αυτές τις μέρες με αφορμή τα διάφορα κινήματα ανυπακοής. Το πρόβλημα δεν είναι η ανυπακοή, που σε μια πολιτισμένη χώρα θα ήταν ένας αποδοτικός τρόπος διαμαρτυρίας, αλλά το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια του νόμου. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι το περίφημο αυτοδιοίκητο του ...ποδοσφαίρου μας.
Δεν ξέρω πόσοι το ξέρετε ή το θυμόσαστε, αλλά από το 2005 κι έπειτα το ποδόσφαιρό μας αυτοδιοικείται, δηλαδή λειτουργεί χωρίς το Κράτος να μπορεί επι της ουσίας να κάνει την παραμικρή παρέμβαση στα αμιγώς λειτουργικά του. Το 2005 η ΕΠΟ και οι συμπορευόμενοι με αυτή ποδοσφαιροπαράγοντες, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Πολιτείας και το φόβο της για οποιαδήποτε σύγκρουση (ακόμα και με πατενταρισμένα λαμόγια!) πέτυχε να εξασφαλίσει το δικαίωμα να κυβερνά το ποδόσφαιρο χωρίς να δίνει κανένα λογαριασμό στο Κράτος.
Η ΕΠΟ ορίζει τους επικεφαλής της διαιτησίας, ελέγχει τη νομιμότητα των ΠΑΕ (ακόμα και τα οικονομικά τους, παραχωρώντας τους πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα), έχει την μέριμνα της αθλητικής δικαιοσύνης, κάνει περίπου ό,τι γουστάρει και απολογείται μόνο στην UEFA και στη FIFA.
Τυπικά, το «αυτοδιοίκητο» έδιωξε από το ποδόσφαιρο το κακό Κράτος. Οι βουλευτές σταμάτησαν να επεμβαίνουν, οι φαύλοι πολιτικοί δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης, το υφυπουργείο Αθλητισμού μπορεί απλά να ελέγχει που πηγαίνουν τα χρήματα που δίνει για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τίποτα άλλο.
Εκανε το αυτοδιοίκητο, τον χώρο αυτόν καλύτερο; Φυσικά όχι! Η ΕΠΟ δεν ακούμπησε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του ποδοσφαίρου μας και η μόνη (μικρή) βελτίωση που υπάρχει αφορά το «φαίνεσθαι» : ο σημερινός πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, είναι σοβαρότερος από τους προκατόχους του και σίγουρα εντιμότερος. Ακόμα δεν έχει συρθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων κι ακόμα δεν έχουν βρεθεί στα περιουσιακά του στοιχεία καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες αδήλωτες μετοχές της Ιντρακόμ, όπως συνέβη με άλλους.
Όμως η ομοσπονδία, συνολικά, παραμένει κατώτερη κάθε προσδοκίας και είναι θέμα χρόνου και τον Πιλάβιο να τον πετάξει στην άκρη ένας ολόκληρος κόσμος που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ως τσιφλίκι. Αυτό έκανε, κυρίως, το περίφημο «αυτοδιοίκητο»: παγίωσε την αντίληψη των παραγόντων ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα τσιφλίκι, ένα φέουδο, όπου ο κάθε φεουδάρχης επιβάλει το νόμο του απαιτώντας εξυπηρετήσεις από διάφορους γραφειοκράτες, που πρέπει να τον τρέμουν και υπάρχουν για να τον εξυπηρετούν.
Αυτή την εβδομάδα είχαμε δυο εξυπηρετήσεις που μαρτυρούν τη νοοτροπία. Η ΕΠΟ ξαφνικά άλλαξε τις ημερομηνίες των μεταγραφών (χάρη στην αυτοδιοίκητη μαγκιά της) για να αποκτήσει ο ΠΑΟ τον τερματοφύλακα Στέφανο Κοτσόλη. Την ίδια εβδομάδα άλλαξε και τους κανόνες λειτουργίας της (αυτοδιοίκητης, δηλαδή δικής της) αθλητικής δικαιοσύνης: μια επιτροπή της συνεδρίασε σαββατιάτικα για να μειώσει την τιμωρία του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Μιραλάς και να του δώσει τη δυνατότητα να παίξει με τον Αρη. Την προηγούμενη είχε μπουκάρει στα γραφεία της (αυτοδιοίκητα…) ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης και το είχε απαιτήσει.
Στα ελληνικά, «αυτοδιοίκητο» σημαίνει κάνω τα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/ena-tsifliki-pou-legetai-elliniko-podosfairo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: