Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

»New year’s resolutions

Σοφία Δήμτσα http://www.aixmi.gr/index.php/new-years-resolutions/


Διαβάζοντας το εξαιρετικό κείμενο της κυρίας Ακρίτα για τις υποσχέσεις που δίνουμε κάθε χρόνο και ποτέ δεν τηρούμε στη διάρκειά του, μου έρχονται στο μυαλό όλες εκείνες οι δεσμεύσεις που λογικά θα έπρεπε να αναλαμβάνει την Πρωτοχρονιά κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον εαυτό του…
-Φέτος θα συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή… (Διαφορετικά θα πάμε σε άλλη μία… «τελευταία» περαίωση!)
-Το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% φέτος και στη συνέχεια θα περάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς… (Αν δεν γίνει φέτος, θα επικαλεστούμε τη διεθνή κρίση, την επίθεση των αγορών, τη συντέλεια του κόσμου, θα καταγγείλουμε τη Γερμανία που στραγγαλίζει τους λαούς, και θα δεσμευθούμε για την επόμενη τετραετία!)
-Θα δώσουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη… (Αλλά επειδή δεν καταφέραμε να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή, θα βάλουμε έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να φορολογούμε με 40% τα διανεμόμενα κέρδη… όσο υπάρχουν ακόμη κέρδη!)
-Θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται σε one stop shops! (Για να μην συγκρουστούμε φέτος, που είναι δύσκολη χρονιά, με τους δημοσίους υπαλλήλους, ας το δούμε καλύτερα του χρόνου…. Τόσες μεταρρυθμίσεις σε μια χρονιά, είναι πρόκληση!!!)
-Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ! (Εκτός αν δεν βγαίνουν τα έσοδα και μας το επιβάλλει η Τρόικα!)
-Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις! (Ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα κόψουν σπατάλες και δεν θα χρειαστεί…)
-Θα συγχωνεύσουμε ομοειδείς οργανισμούς του Δημοσίου και θα κλείσουμε τους άχρηστους! (Εντάξει, καταργήσαμε 70 και μετατάξαμε 450 υπαλλήλους, θέλετε κι άλλους;;;)
-Θα μειώσουμε τις σπατάλες στα νοσοκομεία και θα εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών!!! (Πόσα χρόνια επαναλαμβάνουμε την ίδια δέσμευση;;; Μην είστε κακοπροαίρετοι! Φέτος θα γίνει!)
-Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα βγούμε στις αγορές και θα δανειστούμε κανονικά! Μέχρι τότε θα έχουν πειστεί ότι η οικονομία μας έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης! (Σε κάθε περίπτωση, αν τα spreads εξακολουθούν να βρίσκονται στις 1000 μονάδες, το Μνημόνιο μας προστατεύει μέχρι το 2012! Μετά; Ο Θεός της Ελλάδας… είναι μεγάλος…)
-Δεν θα πάμε σε αναδιάρθρωση χρέους! (Εκτός εάν οι αγορές συνεχίσουν να μην μας πιστεύουν… Τότε, μην ανησυχείτε… θα έχουμε το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, που περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση… Ναι, αλλά υπό την αιγίδα της Ευρωζώνης…Έχει τις δικλείδες ασφαλείας!!!)
Για όσους είναι κακοπροαίρετοι και θεωρούν ότι το 2011 θα είναι άλλη μια χρονιά υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν… ραντεβού το 2050! Κάτι μου λέει ότι και τότε τις ίδιες υποσχέσεις θα ακούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: