Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

».«H Ελλαδα να σωθει με γοητεια»

http://tvxs.gr/news


Πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, μάλιστα ότι ένα «εναλλακτικό σχέδιο», με στόχο τη θωράκιση της Ε.Ε. απέναντι στη χρεοκοπία της Ελλάδας, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν.
Μετά τα δημοσιεύματα των «Die Zeit», Financial Times Deutschland και Reuters για σχέδια μερικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και ...παρά τις επίσημες διαψεύσεις δια στόματος επιτρόπου του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, του Γερμανού υπουργού και υφυπουργού Οικονομίας, αλλά και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, τα διεθνή Μέσα επιμένουν να επαναφέρουν το ζήτημα.
Στο πρωτοσέλιδό της, η Suddeutsche Zeitung γράφει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται το «σχέδιο Β» και πως «τράπεζες και ταμεία θα πρέπει σε περίπτωση επαπειλούμενης χρεοκοπίας να παραιτηθούν οικειοθελώς από ένα μέρος των απαιτήσεων τους».
Τα κράτη της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την περίπτωση που η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, κηρύξει πτώχευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, συζητείται μεταξύ άλλων το αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να παραιτηθούν αυτοβούλως από ένα μέρος των απαιτήσεων τους έναντι της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων εμφανίζεται ανήσυχο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος του χρέους όταν τερματιστεί επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μελετάται το διάστημα αυτό ένα «Σχέδιο Β», το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να επαναγοράσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 20%. Οι κρατικοί τίτλοι διαπραγματεύονται τη στιγμή αυτή στις χρηματαγορές με ακόμα χαμηλότερες τιμές.
Η εφημερίδα τονίζει πως η διάψευση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, βρίσκεται σε προφανή αντίφαση με τη διεξαγόμενη τη στιγμή αυτή συζήτηση. Όταν ο νέος ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός τεθεί σε εφαρμογή οι χρηματοπιστωτικό οίκοι θα πιεστούν για πρώτη φορά να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους, ενώ στο υπό συζήτηση «Σχέδιο Β» η παραίτηση γίνεται αυτοβούλως
Και η Munchner Merkur, σε δημοσίευμα με τίτλο «H Ε.Ε. θωρακίζεται κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας», γράφει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει με ένα μαζικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να μειώσει το χρέος. Η Ε.Ε. προετοιμάζεται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - για το «Σχέδιο Β».
«Νέες φήμες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και «Οι εικασίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας προκαλούν ανησυχία στις αγορές», είναι οι τίτλοι των Frankfurter Allgemeine Zeitung και Handelsblatt αντίστοιχα.
«Περίεργα σενάρια δημιουργούν την εκτίμηση ότι οι χρηματαγορές προετοιμάζονται για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Χτες κυκλοφόρησαν φήμες, βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση εξετάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όμως από τη γερμανική κυβέρνηση υπήρξε επίσημη διάψευση», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, που μίλησε για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές της χώρας, και όχι μόνο έναντι του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Η ιστοσελίδα Wall Street Journal (Dow Jones), τέλος, επικαλείται ανώνυμες πηγές, που επιβεβαιώνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όντως εξετάζουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «που προέρχονται από χώρα της ευρωζώνης» - θεωρούν ένα πιθανό σενάριο για την Ελλάδα την παράταση του δανείου ώστε η χώρα να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να αγοράσει πίσω από την ΕΚΤ τα ομόλογά της και να διαγραφεί έτσι μέρος του ελληνικού χρέους.«Υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι αλλά όταν τελειοποιηθεί το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF), τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Το κυριότερο σενάριο για την Αθήνα είναι να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό και να αγοράσει πίσω τα ομόλογά της από την ΕΚΤ. Όχι στην ονομαστική τους αξία αλλά στην αξία της αγοράς», δήλωσε στέλεχος στο Dow Jones. Η δεύτερη ανώνυμη πηγή αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι ένα εναλλακτικό σενάριο θα είχε να κάνει με την έκδοση ομολόγων άμεσα από την Ελλάδα, αλλά με εγγυήσεις από το EFSF. Οι δύο αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση του Μαρτίου το αργότερο.
Ηandelsblatt: «Σχέδιο Β» για το ελληνικό χρέος
Στη σημερινή «φάση συγκέντρωσης όλων των ενδεχόμενων μέτρων» εξετάζονται τόσο διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, όσο μία στενότερη οικονομική συνεργασία καθώς και ένα «φρένο χρέους» για όλες τις χώρες του ευρώ και ένα σκληρό τέστ αντοχής για τις τράπεζες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt (21.01.11), επικαλούμενη «εσωτερικές» πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το ταμείο διάσωσης ‘EFSF’ να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της».
Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν για την επιτυχία μιας τέτοιας «εθελούσιας αναδιάρθρωσης». Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Κορνέλιους Πούρπς της Unicredit θεωρεί ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα». Εκτιμάται ότι έτσι θα επέλθει μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους της τάξεως του 10-20%. Σε κάθε περίπτωση «αυτό θα είναι μία ελάφρυνση» λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκροθάους της τράπεζας WGZ διατυπώνει το φόβο ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο «κούρεμα» ως μία «προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους». Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι «αυτό θα θέσει την αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: