Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

»«Κρατος ασυστολων και πεσμενων κωλων»

Χρήστος Μιχαηλίδης http://www.aixmi.gr/index.php/kratos-asystolwn-pesmenwn-kwlwn/


Η απαγόρευση του καπνίσματος. Όλοι το εφάρμοσαν, εύκολα ή δύσκολα, εμείς πάλι όχι. Δυσκολευόμαστε. Γιατί είμαστε «άλλο εμείς». Διαφορετικοί, λέει. Προικισμένοι, λέει. Ατίθασοι, τρομάρα μας. Ελεύθεροι -από πότε, άραγε; Και ωραίοι, πανάθεμά μας. Το κράτος νομοθετεί, οι πολίτες -κάποτε και οι ίδιοι οι πολιτικοί- εξευτιλίζουν αμέσως τους νόμους, παραβιάζοντάς τους. Μας κοροϊδεύει το σύμπαν. Αλλά αυτό, λίγο πειράζει. Το χειρότερο είναι ότι διαρκώς κοροϊδεύουμε τον ...εαυτό μας.
Θεωρίες και σαχλαμάρες. Η ελευθερία μου. Τα δικαιώματά μου. Ποτέ η ελευθερία του άλλου. Ποτέ οι υποχρεώσεις μου. Ένα συνοθύλευμα εγωιστικών γουρουνιών. Καλύτερα το ‘πε όμως ο Σαββόπουλος: Κράτος ασυστόλων, και πεσμένων κώλων. Εξ ού και Κωλοέλληνες!
Απογοήτευση. Σκέτη απογοήτευση. Και γι’ αυτούς που σοφίζονται και ψηφίζουν τους νόμους, και γι’ αυτούς που τους παραβιάζουν -και μάλιστα με μαγκιά. Έξω από τα σύνορα αυτής της, θλιβερής όπως την κατάντησαν, χώρας, κάνουν και οι δύο, πολιτικοί και πολίτες, τις πάπιες. Και μάλιστα τις… ευρωπαϊκές. Δεν τους περνάει εκεί η μαγκιά. Δεν τους παίρνει.
Στέκονται στην ουρά, κλαρίνο, να ‘ρθει η σειρά τους. Φοράνε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κράνος στη μοτοσικλέτα. Δεν παρκάρουν όπου να ‘ναι, γιατί έρχεται συνεργείο αμέσως και τους κλειδώνει το αυτοκίνητο, και για να το ξεκλειδώσουν θέλουν ταλαιπωρία μιας μέρας και πρόστιμο μισού μισθού. Δεν πετάνε σκουπίδια όπου να ‘ναι. Δεν τολμούν να πάνε σε φαρμακείο χωρίς κανονική συνταγή γιατρού, γιατί ο φαρμακοποιός εκεί, που δεν είναι «κλειστού επαγγέλματος»,(δηλαδή, κυκλώματος), δεν θα του κάνει το χατίρι – όχι επειδή δεν θέλει, ή επειδή ειναι «σκληρός κι αδίστακτος», αλλά επειδή «δεν επιτρέπεται», «it’s against the Law».
Στο εξωτερικό, οι ατίθασοι εδώ ελληναράδες φτάνουν στο θέατρο στην ώρα τους, δεν τους περιμένει απ’ έξω κανένας παρκαδόρος, αν είναι να πάνε μετά σε εστιατόριο και να πιουν, θα έχουν αφήσει το αυτοκίνητο σπίτι, και όπου απαγορεύεται το κάπνισμα δεν θα καπνίσουν.
Ευχάριστα δεν αισθάνονται. Βράζουν, και βρίζουν από μέσα τους. Λένε τους ξένους «ξενέρωτους», και πεθυμούν να γυρίσουν πίσω. «Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει», λένε. Όχι επειδή αγαπούν τη χώρα τους, αλλά επειδή τους αρέσει που μπορούν εδώ να κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι τους καπνίσει. «Α, ρε Ελλάδα!» αναφωνούν με μάγκικη έκσταση, αλλά όταν επιστρέφουν εδώ, στα πάτρια εδάφη, πρώτοι-πρώτοι, όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες, κουραδοπολιτικοί και κουραδοπολίτες, παραπονούνται ότι «η χώρα είναι σκατά», και γκρινιάζουν ότι «τίποτα εδώ δεν δουλεύει σωστά».
Πρώτοι αυτοί, οι «επαναστάτες του καπνίσματος», κατακεραυνώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιβαρύνοντάς το οι ίδιοι, με δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για να θεραπευτούν ασθένειες (απ’ όσες θεραπεύονται) που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Μου θυμίζουν τους άλλους, χάρτινους επαναστάτες των δρόμων, που βάζουν βόμβες και σκοτώνουν κόσμο για να ξηλώσουν και να...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/kratos-asystolwn-pesmenwn-kwlwn/

1 σχόλιο:

Κλεάνθη είπε...

Κατά τον ίδιο λόγο (υγείας) πρέπει να απομακρυνθεί και η παρούσα κυβέρνηση διότι επιβαρύνη το ΙΚΑ με ψυχοφάρμακα. Δεν Θέλουμε να γίνουμε πρόβατα. Αν δεν υπήρχε η απαγόρευση οι καπνιστές με τους μή καπνιστές θα τα είχαν βρεί μόνοι τους. Οι λόγοι για την επιβάρυνση του ΙΚΑ είναι τόσο γελοίοι, όσο δεν είναι γελοίοι αυτοί που υπερτιμολογούν και θησαυρίζουν εις βάρος μας.