Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

»Να ξεχασουμε τα «καθ’ ημας»

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 18/1

Τι ακριβώς ισχύει για τα φαρμακεία στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης δεν το ξέρω. Βλέπετε, κανένας δεν έχει φροντίσει να μας ενημερώσει σχετικά. Ούτε η κυβέρνηση που επιχειρεί το άνοιγμα του επαγγέλματος, ώστε να εναρμονιστούμε, όπως λέει, με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη, αλλά ούτε και οι φαρμακοποιοί που διατείνονται ότι αδικούνται και διακηρύσσουν πως θα καταφύγουν στα ...ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δυστυχώς δεν το έχουμε κάνει ούτε κι εμείς, στα μέσα ενημέρωσης. Και είναι μια παράλειψη αυτονόητα απαράδεκτη, αφού μόνο έτσι θα ήταν σε θέση ο μέσος πολίτης να κρίνει αν είναι ή όχι βάσιμα τα όσα διατείνεται η μία ή η άλλη πλευρά. Ισως, έστω και καθυστερημένα, κάτι θα μπορούσε να γίνει, αν και μόνο θεωρητικό χαρακτήρα θα είχε η όποια διευκρίνιση από δω και πέρα.
Επειδή, λοιπόν, δεν γνωρίζω αν και τι ισχύει στη Γαλλία, ή τη Γερμανία, ή την Ιταλία, ή το Βέλγιο, ή σε όποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης για το ωράριο, τις άδειες ή τις άλλες επιμέρους διαφορές, πιστεύω ότι εκείνο που, πολύ απλά, θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο θα ήταν να προωθήσει τα όσα ακριβώς ισχύουν για το επάγγελμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Υποθέτω, μάλιστα, πως ίσως και να μην είναι αργά να το κάνει. Μια και η διαπραγμάτευση δεν φαίνεται να αποδίδει και έχουμε οδηγηθεί σε ρήξη, γιατί να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε σίγουρες και δοκιμασμένες συνταγές. Αλλωστε είναι κάτι που γενικά θα έπρεπε να το είχε κάνει. Για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφήνοντας κατά μέρος τις συνηθισμένες προσαρμογές «στα καθ’ ημάς», που το μόνο που κάνουν είναι να παραχωρούν ή να διατηρούν προνόμια.
Αλλωστε, κάποτε θα πρέπει να το...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=51330949

Δεν υπάρχουν σχόλια: