Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παντοτινές... τύψεις
«E» 20/1

Προφανώς η γαλλική Ντασό, που κατασκευάζει τα «Φάλκον», αισθάνεται... παντοτινές ενοχές για την τραγωδία με το «Φάλκον» που πριν από δώδεκα χρόνια βύθισε στο πένθος την ελληνική διπλωματία και δημοσιογραφία. Η Ντασό, λοιπόν, όχι μόνο διαμεσολάβησε για την πώληση του «στοιχειωμένου» αεροσκάφους στη Σ. Αραβία, αλλά έκτοτε στηρίζει σταθερά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δίνοντάς της υποκατασκευαστικό έργο υψηλής τεχνολογίας.

ΕγκαίνιαΧθες ο Ευ. Βενιζέλος εγκαινίασε στα... Μεσόγεια τη νέα πτέρυγα της Miltech, που θεωρείται «γαλλικό ορμητήριο». Παρόντος του Γάλλου πρέσβη, ο υπουργός Αμυνας ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής μέρους του πιλοτηρίου του «Falcon-X» και ενημερώθηκε για το νέο συμβόλαιο με τους Γάλλους για παραγωγή μέρους της ατράκτου του ίδιου αεροσκάφους...
Νέος νόμοςΠαρούσα στα εγκαίνια της Miltech ήταν όλη... η γειτονιά! Εκπρόσωποι και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών που είναι διάσπαρτες στα Μεσόγεια και οι οποίες ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια τη «χρυσή» δεκαετία 1996-2006. Τους αναγνώρισε ο Ευ. Βενιζέλος και δεν τους άφησε παραπονούμενους, καθώς τους γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μαζί τους δημόσια διαβούλευση για τον νέο νόμο προμηθειών και αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Μήνυμα στα ΤίραναΣημαντική είδηση βγήκε από την Κομισιόν, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος σχετικά με τα τελευταία φαινόμενα εθνικισμού στην Αλβανία. Το μήνυμα από τον αρμόδιο επίτροπο Στ. Φούλε ήταν σαφές: η Επιτροπή δεν θα προτείνει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία αν δεν αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έξαρσης του εθνικισμού. Καλό είναι να το έχουν υπόψη τους οι ιθύνοντες στα Τίρανα, εν όψει και της απογραφής πληθυσμού...
Ιστορίες για... τον ΟΗΕΕντονη ήταν η αντίδραση του Χρ. Πρωτόπαπα και του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη στην καταγγελία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ότι ο πρωθυπουργός δεν προχωρά στη δημιουργία ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης επειδή -όπως υποστήριξε- στα διεθνή φόρα ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος για τη θέση του γγ του ΟΗΕ! Για «ανύπαρκτη ιστορία» έκανε λόγο ο Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης αναρωτήθηκε τι εξυπηρετεί αυτή η φημολογία.
Νεοεκλεγείσα βουλευτής της ΝΔ, το όνομα της οποίας συνδέθηκε με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, επικοινώνησε με τον Γ. Καπελέρη. Ο ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ τη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει έρευνα που να την αφορά και της έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και δημοσίως τη διαβεβαίωσή του.
Το ερώτημα είναι γιατί άλλοι «γαλάζιοι» και «πράσινοι», τα ονόματα των οποίων συνδέονται με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, δεν έχουν τηλεφωνήσει να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει. Μήπως γιατί φοβούνται την απάντηση του Καπελέρη;
ο Κοριός
Μέτρα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και γενικότερα της θρησκευτικής ελευθερίας σε τρίτες χώρες ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξέμειναν από ρευστό στο ΥΠΕΞ!Δυσκολίες οικονομικές στο υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου 50 υπάλληλοι, διπλωμάτες κυρίως, που έχουν μετατεθεί, έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί στον τόπο διαπίστευσής τους από τις αρχές του χρόνου. Ακολούθησαν τη γνωστή διαδικασία, αλλά όταν έφτασαν στο λογιστήριο του ΥΠΕΞ, τους εξήγησαν ευγενικά ότι εγκρίσεις για λεφτά δεν υπάρχουν!
«Πάρτε δάνειο!»Απευθύνθηκαν τότε στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΠΕΞ για να μάθουν για τον τρόπο κάλυψης των εισιτηρίων και των εξόδων «πρώτης εγκατάστασης», τα οποία πληρώνονται από την υπηρεσία. Εκεί η έκπληξη έγινε σοκ, καθώς η απάντηση ήταν ότι έπρεπε να διαθέσουν δικά τους χρήματα ή, έστω, να πάρουν... ένα τραπεζικό δάνειο και σύντομα η υπηρεσία θα φροντίσει να τους ξεπληρώσει!
ΣοκΜια και μιλάμε για ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε τα 10.000 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι, όταν συνήλθαν από το σοκ, αρνήθηκαν φυσικά να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ετσι, πολλές πρεσβείες μας, κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο (τώρα γίνονται οι μεταθέσεις για τις περιοχές αυτές λόγω θερινών διακοπών), μένουν είτε χωρίς πρέσβη είτε χωρίς προσωπικό...
Ούτε σπίτι, ούτε λεφτάΚαθώς η καθυστέρηση εγκρίσεων των δαπανών αυτών έγινε απροειδοποίητα, υπήρξαν και άνθρωποι που είχαν ήδη ξενοικιάσει το σπίτι τους στην Αθήνα και είχαν στείλει στα πέρατα του κόσμου την οικοσκευή τους, και τώρα έχουν ξεμείνει στην Αθήνα περιμένοντας να τους δώσουν λεφτά για εισιτήρια για να φθάσουν στο πόστο τους. Μύλος!
Παραλίγο... έξωση!Υπάρχει και άλλη περίπτωση, κάθε άλλο παρά τιμητική για το ελληνικό κράτος. Με το «καλημέρα» του 2011, η Ελισάβετ Φωτιάδου, γενική πρόξενος στο Λος Αντζελες, έλαβε αγωγή έξωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής του ενοικίου! Προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο εξευτελισμός, αποδεσμεύθηκαν εσπευσμένα ορισμένα χρήματα και έτσι πληρώθηκε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζει το προξενείο.
Η αιτιολογίαΗ ανεπίσημη αιτιολογία της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι ότι ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420

Δεν υπάρχουν σχόλια: