Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

»ΒερολΙνο: «ΓατΑκι» ο ΜπαρΟζο!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
«E» 19/1

Υπεροπτικό, ακραία επιθετικό, περιφρονητικό το εκτεταμένο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» εναντίον του προέδρου της Κομισιόν. Το πρώτο σοκ το υφίσταται ο αναγνώστης από την κραυγαλέα αλαζονεία του τίτλου: «Το δημιούργημα εναντίον της Δημιουργού»! «Δημιουργός» είναι φυσικά η Γερμανίδα καγκελάριος, «δημιούργημα» ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπότιτλος εξηγεί ότι... «η ομοσπονδιακή καγκελάριος εξοργίζεται με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θέλει να αναλάβει την ηγεσία στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης και να υποστηρίξει το ευρώ με μια διευρυμένη ασπίδα προστασίας».
Μέχρι εδώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν, έστω υπερβολικό, δημοσιογραφικό χειρισμό μιας πολιτικής διαφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Το δεύτερο σοκ, όμως, περιμένει τον αναγνώστη από τη χλευαστική αρχή της ανάλυσης του γερμανικού περιοδικού:
«Επιτέλους, τα κατάφερε, αυτήν τη στιγμή είναι ''ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς του κόσμου'' και έτσι του συμπεριφέρονται εδώ. Το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της χώρας τού απονέμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Ο πρόεδρος της χώρας κάθεται ο ίδιος στο τιμόνι για να τον οδηγήσει με τη Μερσεντές 600 του σε ένα εστιατόριο τρέχοντας με 140. Του απευθύνονται αποκαλώντας τον ''κύριε πρόεδρε''. Με λίγα λόγια, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απολαμβάνει ενός σεβασμού σαν να ήταν η ηγετική πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης», γράφει παγιδευτικά το «Σπίγκελ» και συνεχίζει δηλητηριωδώς:
«Για να πετύχει αυτά, όμως, έπρεπε να πετάξει μακριά, σε ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=51650958

Δεν υπάρχουν σχόλια: