Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

»Το καπνισμα ειναι μαγκια

Νίκος Μηλαπίδης http://www.aixmi.gr/index.php/to-kapnisma-einai-magkia/


Ο «ελληνοκεντρισμός» που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά μας γενικότερα, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην υπόθεση τσιγάρο. Οι ιδιαιτερότητες που θεωρούμε ότι έχουμε σαν λαός και ο ατομισμός που χαρακτηρίζει την δημόσια στάση στα πράγματα, ερεθίζει ,σαν τον καπνό, τους «επαναστατικούς νευρώνες» και μας σπρώχνουν να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα ξέρουμε να αντιστεκόμαστε, όταν ξεβολευόμαστε. Είναι καιρός τώρα στην... Ελλάδα που περικόπτονται τα πάντα, να μας κόψουν και την προσωπική απόδραση από τα προβλήματα; Να χάσουμε την εθνική μας «μαγκιά» και την «ερωτική ελκυστικότητα»; Στις ταινίες, όταν ο Τζουντ Λο ανάβει το τσιγάρο και κοιτάει το ποτήρι του με το ουίσκι στο μπαρ, πάντα τον πλησιάζει μια γυναίκα έτοιμη να του δοθεί. Στο κάτω-κάτω δε θα μας επιβάλλουν οι «άλλοι», οι ανέραστοι Βορειοευρωπαίοι πώς θα αυτοκαταστραφούμε. Ο Ζορμπάς ήταν Έλληνας!
Καλά όλα αυτά, αλλά αυτή τη φορά είναι νόμος του κράτους και διαταγή του Πρωθυπουργού. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και μαγαζιά. Ποιου κράτους αυτού που κάθε φορά που αλλάζει κυβερνήσεις αλλάζει και τους νόμους; Που παλινωδεί ανάμεσα στο «τσιγαρόσημο» και στο εμβαδό των μαγαζιών για να δει από πόσα τετραγωνικά και πάνω θα αφήσει τα πνευμόνια των πολιτών του, έκθετα στη «νόμιμη», αδέσμευτη πίσσα; Γιατί να καταπιεστώ εγώ και να μην καπνίζω; Αφού σε 3 χρόνια δε θα ισχύει ο νόμος.
Επειδή ψηφίστηκε ο νόμος δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεται.
Μήπως συνοδεύτηκε από καμιά επιθετική καμπάνια διαφήμισης στα ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/to-kapnisma-einai-magkia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: