Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

»Ατιμωρησια με... εκτονωση;

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
«E» 25/1

Εξεταστικές επί Εξεταστικών. Προανακριτικές επί Προανακριτικών. Oμως αντί η αίσθηση ατιμωρησίας, που έχει η κοινή γνώμη για τους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, να αποδυναμώνεται, τελικά ενδυναμώνεται... Για την «ταμπακέρα» λίγα πράγματα ξέρουμε. Και ίσως να μη μάθουμε ποτέ, γιατί την τελευταία 6ετία, με «παραγραφές», «ολιγωρίες» και «παραλείψεις» (κυρίως την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή), «κτίστηκε» κυριολεκτικά ένα... μεγάλο τείχος συγκάλυψης. Οσο τα «πορίσματα» περιγράφουν συνήθως εξαιρετικά τι συνέβη, χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία ποιοι πολιτικοί και ποια κομματικά ταμεία πήραν χρήματα από «μαύρα ταμεία», τόσο η απαξίωση του πολιτικού συστήματος μεγαλώνει.

Τα πράγματα «στράβωσαν» από την αρχή. Δεν υπήρξε πολιτική βούληση από την κυβέρνηση της ΝΔ να ξεκαθαριστούν οι ιστορίες των σκανδάλων. Εγιναν πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Οι σχετικές έρευνες έγιναν χωρίς σοβαρή υποδομή και χωρίς επαγγελματική επάρκεια. Αποτέλεσμα, φτάσαμε στο αδιέξοδο του Βατοπεδίου (τώρα η ΝΔ λέει ότι ούτε καν σκάνδαλο υπήρξε!) και οδηγούμεθα σε αντίστοιχο περίπου αδιέξοδο για τη Siemens. Το «δια ταύτα» του πορίσματος αποτυπώνει την κακή προϊστορία της διερεύνησης του σκανδάλου, που, κάτω από το «άγχος» να μην της αποδοθεί προσπάθεια συγκάλυψης, «τσουβάλιασε» χωρίς επαρκή στοιχεία διάφορους υπουργούς, με μόνο κριτήριο ότι ήσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Στηρίχθηκε περισσότερο σε «ισορροπίες» πολιτικές και λιγότερο σε αποδείξεις.
Οσο επικίνδυνη και απαράδεκτη είναι η «ατιμωρησία» των πολιτικών, άλλο τόσο επικίνδυνο και απαράδεκτο είναι να «μπαίνουν στο κάδρο» διάφοροι πολιτικοί, χωρίς επαρκή στοιχεία, για «εκτόνωση» της κοινής γνώμης. Μόνο που η κοινή γνώμη αυτά δεν τα «τρώει» και τελικά εξοργίζεται περισσότερο... Ούτε το Σύνταγμα είναι σωστό να «προσαρμόζεται» στις ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: