Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

»Γιατι ξεσπαθωνει ο Κ.Παπουλιας

Γιατί ξεσπαθώνει ο Κ.Παπούλιας

του Αντώνη Φουρλή 23/01/2011
Ωρα 11:52 το πρωί του Σαββάτου (22 Ιανουαρίου) «προσγειώθηκε» στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου η ακόλουθη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:Οι παρατηρήσεις του Έλληνα προέδρου Παπούλια με στόχο την Τουρκία, κατά την επίσκεψη του Αρμενίου προέδρου Sarkisyan στην Αθήνα, αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, δεν ανακλούν την κοινή λογική και δεν συνάδουν με τον αξιότιμο Θεσμό από τον οποίο προέρχονται. Οι ελληνικές και ...τουρκικές κυβερνήσεις με κοινή πολιτική βούληση καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να δώσουν μια νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για αυτό το λόγο αποτελεί εύλογη προσδοκία, οι Αρχές να απέχουν από παρόμοιες δηλώσεις που θα ήταν δυνατόν να ζημιώσουν αυτήν την ατμόσφαιρα. Παροτρύνουμε όσους κάνουν ανάλογες δηλώσεις να επανεξετάσουν το κοινό, πρόσφατο παρελθόν μας με ευσυνειδησία και να εξετάσουν τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρεβλώνουν, αναλύοντας παράλληλα δεόντως τα συμβατικά δεδομένα (την κατάσταση των συμφωνηθέντων).
Η ανακοίνωση αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Αρμένιο Πρόεδρο την περασμένη Τρίτη (18/1/2011). Το ύφος και το λεξιλόγιο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πράγματι οξύτατο και ειδικά εκείνη η φράση: «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο». Τις επόμενες 48 ώρες ακολούθησε βροχή αναλύσεων και σχολίων στον Τουρκικό Τύπο, στην τηλεόραση και στο Ιντερνετ. Η προεδρική παρέμβαση ξάφνιασε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη εδώ στην Αθήνα, κυρίως για την ένταση και τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε - πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, στην σύναξη των Τούρκων διπλωματών.Το ίδιο βράδυ, ο Κ.Παπούλιας επανήλθε προσφωνώντας τον Αρμένιο Πρόεδρο στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, σχολιάζοντας θετικά την πρωτοβουλία της Κύπρου για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ. “Ανακηρύσσοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματα της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση”, είπε ο Κ.Παπούλιας. Οι «έπαινοι» του Προέδρου προς την Λευκωσία έρχονται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται κριτική, επειδή δεν ακολουθεί «εδώ και τώρα» το παράδειγμα της Κύπρου ανακηρύσσοντας ΑΟΖ, αλλά επιμένει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (προηγουμένως) μέσω των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που συνεχίζονται υπό πλήρη μυστικότητα εδώ και δέκα χρόνια.
Φοροδιαφυγή και Γερμανικές αποζημιώσεις
Η ατζέντα του Κ.Παπούλια δεν περιορίζεται, όμως, στα εθνικά θέματα. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τονίσει ότι “κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη”, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τη φοροδιαφυγή. Και την επομένη, συζητώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά την ανταλλαγή των ευχών για το νέο έτος με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κ.Παπούλιας δήλωσε ευθέως ότι «δε μπορεί κάποιος που δεν πληρώνει τους φόρους του, να πηγαίνει μετά στο δημόσιο νοσοκομείο». Λίγες ώρες αργότερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν την πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας την εντύπωση ότι η παρέμβαση του Προέδρου ίσως ήταν εκείνη που οδήγησε την κυβέρνηση στην συγκεκριμένη απόφαση μία ώρα αρχύτερα. Το πιθανότερο είναι ότι ο Κ.Παπούλιας γνώριζε την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά θέλησε να «σπρώξει» τους αρμοδίους στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Μία τρίτη προεδρική παρέμβαση είχαμε την περασμένη Πέμπτη (20/1/2011). Καλωσορίζοντας εκπροσώπους των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της περιόδου 1940-45, οι οποίοι του παρέδωσαν ένα βιβλίο με όλα τα Ολοκαυτώματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Κ.Παπούλιας τους ενθάρρυνε να εκδώσουν και μεταφρασμένο αυτό το βιβλίο, ώστε να το παραδώσει με την πρώτη ευκαιρία στον Πρόεδρο της Γερμανίας. Υποθέτω ότι, αν το πράξει στο μέλλον, δε θα ενθουσιάσει τον ομόλογό του...
Ο Κ.Παπούλιας συμπληρώνει την άνοιξη έξι χρόνια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τρίτη θητεία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Η μοναδική φιλοδοξία του είναι πλέον να είναι χρήσιμος και να διασφαλίσει την υστεροφημία του. Η δεύτερη πενταετία του στο Προεδρικό Μέγαρο συμπίπτει με τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Και ο Πρόεδρος δε θα μασάει τα λόγια του. Αν ρίξετε μία ματιά στο βιογραφικό του σημείωμα , θα βρείτε πολλές απαντήσεις, που θα σας βοηθήσουν να ερμηνεύσετε τη στάση του σε πολλά θέματα. Εχασε τον πατέρα του στη Μικρασιατική εστρατεία, μεγάλωσε στην ακριτική Πωγωνιανή, πέρασε στην ένοπλη αντίσταση στην γερμανική κατοχή και για δεύτερη φορά στην αντίσταση με τη δικτατορία, ήταν δίπλα στον Ανδρέα από το ’74 στο ΠΑΣΟΚ και πέρασε μία δεκαετία στο υπουργείο Εξωτερικών. Εχει άποψη για πολλά και αισθάνεται ότι είναι καθήκον του να μιλήσει υπέρ των αδυνάτων και να αφήσει την σφραγίδα του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πριν αποσυρθεί οριστικά από τον πολιτικό στίβο. Και αν κάποιοι ενοχληθούν; Ο Κάρολος Παπούλιας έχει ιστορία, θέσεις και ευαισθησίες που είναι γνωστές. Ουδέποτε σιώπησε και δε θα το πράξει την κρισιμότερη ώρα για την Ελλάδα, προβλέπουν όσοι τον γνωρίζουν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: