Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

»Το αδιΕξοδο του... «δια ταυτα»

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
«E» 22/1

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και για τα σκάνδαλα. Οταν ξέσπασε στην Ελλάδα το σκάνδαλο της Siemens, αντί να διερευνηθεί γρήγορα και σε βάθος, να πιεστεί η Siemens να δώσει στοιχεία κ.λπ., επεκράτησε μια δικαστική και κυβερνητική «ολιγωρία». Επιχειρήθηκε να «χρωματιστεί» μόνο ως «πράσινο σκάνδαλο». Εγιναν μικροκομματικές επιλεκτικές κινήσεις. Οι πρωταγωνιστές (Χριστοφοράκος κ.λπ.) αφέθηκαν να φύγουν. Και η Βουλή «εκοιμήθη»... Αυτό είναι το ...«γενετικό» πρόβλημα μιας προδιαγεγραμμένης συγκάλυψης του «κεντρικού πυρήνα» του σκανδάλου.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και δύο άλλα περιστατικά. Πρώτον, ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν στράφηκε κατά της μητρικής Siemens να ζητήσει αποζημιώσεις (όπως όλες οι άλλες χώρες του διεθνούς σκανδάλου της Siemens) και δεν διαπραγματεύθηκε να της παραδοθούν στοιχεία για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και κρατικών στελεχών. Τότε που η υπόθεση ήταν ανοιχτή. Τώρα η Γερμανία θεωρεί ότι η υπόθεση έχει κλείσει και δεν δίνει πλέον στοιχεία... Και δεύτερον, παρότι αποδεδειγμένα (υπάρχει σχετική απόφαση γερμανικού δικαστηρίου), χρήματα από τη Siemens μπήκαν στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τηρούν «σιγήν ιχθύος». Κι όμως αυτή είναι η «κορυφή του παγόβουνου» της υπόθεσης Siemens... Θα αρκούσε μια γενναία παραδοχή από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά για να σηματοδοτηθεί το τέλος μιας περιόδου σημαντικής πολιτικής διαφθοράς και διαπλοκής του πολιτικού κόσμου. Θα ‘ταν ιδιαίτερα σημαντικό και «καθαρτήριο» καθώς θα ισοδυναμούσε με... 100 Εξεταστικές! Τούτων δοθέντων, η Εξεταστική για τη Siemens ήταν «φύσει και θέσει» εξαρχής «κολοβή». Δύσκολα θα ‘βρισκε στοιχεία, πέραν όσων είναι γνωστά, ακόμα κι αν έκανε μερικά πράγματα καλύτερα. Ετσι, κατέληξε σε μία «περιγραφή» του σκανδάλου, όπου το τελικό αδιέξοδο εμφανίστηκε στο «διά ταύτα».
Το ΠΑΣΟΚ, κάτω από το «άγχος» να μην του καταλογιστεί προσπάθεια συγκάλυψης, «τσουβάλιασε» όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη, με μόνο κριτήριο ότι ήσαν οι ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11822&subid=2&pubid=52160950

Δεν υπάρχουν σχόλια: