Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

»Ο Χαρης Καστανιδης με τις δαφνες του Μαλαρμε

kassimatis@kathimerini.gr

Τα πνευματώδη αποφθέγματα είναι όπως το φως ενός προβολέα που ξαφνικά πέφτει επάνω σε μια λεπτομέρεια ενός νυχτερινού τοπίου και τη φωτίζει. Εκφράζουν, δηλαδή, μία μόνον όψη της αλήθειας και το κάνουν με τρόπο απόλυτο. Αυτό ακριβώς είναι η δύναμή τους, από αυτό όμως προέρχεται και ο κίνδυνος τον οποίον ενέχουν για όποιον δέχεται την αλήθεια ενός πνευματώδους αποφθέγματος τοις μετρητοίς και ...άνευ όρων. Κάποτε, π.χ., ο Φρανσουά Μιτεράν είπε ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» και, πράγματι, βρέθηκαν στην Ελλάδα διάφοροι (αφελείς ή φυγόπονοι) να πιστέψουν ότι η πολιτική είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, υπόθεση συμβόλων - εξάλλου, ο χειρισμός τους είναι πολύ ευκολότερος από τον χειρισμό της πραγματικότητας. Χρειαζόταν όμως η ευφυΐα ενός Χάρη Καστανίδη, ώστε να αποκτήσουμε και νόμο, του οποίου οι σημαντικότερες προβλέψεις είναι πρακτικά ανεφάρμοστες, εν τούτοις προτείνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη συμβολική αξία τους.
Συγκεκριμένα, η κυριότερη αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που εισηγείται ο Χ. Καστανίδης αφορά την κατάργηση της σύντομης παραγραφής τυχόν αδικημάτων, που διαπράττονται από πολιτικούς, και εξισώνει τις χρονικές προθεσμίες για την παραγραφή με εκείνες που ισχύουν για όλους τους τους άλλους πολίτες. Δεδομένου όμως ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπου σήμερα κατοχυρώνεται το προνόμιο των πολιτικών να παραγράφονται τα αδικήματά τους στο άψε-σβήσε, ακόμη και αν αναθεωρηθεί, δεν πρόκειται να ισχύσει πριν από το 2017 (εφόσον τηρηθούν οι τετραετίες), ώς τότε είναι απίθανο -αν όχι αδύνατο- να βρεθεί δικαστής ο οποίος θα κρίνει ότι η «συμβολική» ρύθμιση Καστανίδη υπερισχύει του Συντάγματος. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης λάμπει από ικανοποίηση και δηλώνει αυτάρεσκα ότι «πρόκειται για αλλαγή ηθικής και συμβολικής σημασίας».
Συγγνώμη, αλλά δεν είναι τελείως παράλογο;
Το θλιβερό στην υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/01/2011_429517

Δεν υπάρχουν σχόλια: