Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

»Μαχαιρι σε συλλογικες, απασχοληση, επικουρικο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ Ελευθεροτυπία


Η «μέθοδος Νεογάλ» προοιωνίζεται νέο νόμο για τα εργασιακά, ενώ για την τρόικα σειρά στις περικοπές έχουν οι επικουρικές συντάξεις.
Μετά την εμπειρία της Δράμας, όπου η τρόικα επισκέφτηκε τη Νεογάλ προκειμένου να δει «τι δεν πήγε καλά» (εγκατάλειψη της αρχικής συμφωνίας για την επιχειρησιακή σύμβαση), για τους επιτηρητές και τους.... εργοδότες, και -τελικά- δεν μειώθηκαν κατά 9% οι μισθοί, οι τεχνοκράτες της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα και ζητούν:
1 Αρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να «σπάει» μια 8μηνη ή και μεγαλύτερη σύμβαση εργασίας στον τουρισμό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη της (όπως σήμερα υποχρεούται με βάση τον Αστικό Κώδικα).
Αυτό ισχύει ήδη στην Ισπανία και η τρόικα το υποδεικνύει στην κυβέρνηση ως μια «καλή πρακτική για τη συγκράτηση του εργατικού κόστους».
Οι τραπεζοϋπάλληλοι
Το μέτρο τίθεται εναλλακτικά και για το «σπάσιμο» των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τώρα ότι είναι μη εφαρμοστέα η πρόβλεψη στο αναθεωρημένο Μνημόνιο περί «της ευελιξίας και της μείωσης του εργατικού κόστους στις τράπεζες» (άρθρο 17 σελ.12).
Οτι δηλαδή είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των Κανονισμών Εργασίας στις Τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha, (πρώην) Εργασίας και Κρήτης κ.ά.
Με το νέο τρικ της απόλυσης και όσων εργάζονται με ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=246562

Δεν υπάρχουν σχόλια: