Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

»Ιεραρχια, Ψωμιαδης και ΤζΙμης

Δημήτρης Καμπουράκης http://www.aixmi.gr/index.php/ierarxia-psomiadis-kai-tzimis-panousis/


Το περιβόητο κείμενο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει καμία απολύτως σημασία για το σήμερα, δείχνει όμως με ανάγλυφο τρόπο τί θα συμβεί αύριο με την Εκκλησία.
Εξηγούμαι: Αυτά που αναγράφονται στο κείμενο, δεν είναι παρά επιφανειακές πολιτικές κοινοτοπίες, τις οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να συνυπογράψουν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ενώ κάνει ποδήλατο, η Αλέκα Παπαρήγα ενώ... ανεμίζει μια σημαία με σφυροδρέπανο, ο Ηγούμενος Εφραίμ ενώ διαπραγματεύεται ένα οικόπεδο και ο Τζίμης Πανούσης ενώ απευθύνεται προς το κοινό του φορώντας ένα επισκοπικό ράσο γεμάτο με γαρίφαλα σκυλάδικου.
Εν ολίγοις, το κείμενο αποτελεί μια ομπρέλα αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών απόψεων για την κρίση που ενοχοποιεί και αθωώνει παράλληλα τους πάντες, γι’ αυτό και δεν θα έχει την παραμικρή τύχη. Θα εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος, σαν ασήμαντη δήλωση ενός τυχάρπαστου πολιτευτή στο τοπικό του κανάλι.
Ο λόγος της Ιεράς Συνόδου όπως καταγράφεται στις σελίδες του κειμένου, δεν είναι ούτε αυστηρά θεολογικός, ούτε τεκμηριωμένα πολιτικός, ούτε ειλικρινά αυτοκριτικός, ούτε σεμνά παρηγορητικός, ούτε πειστικά Προδρομικός. Είναι απλώς ένας σαχλός πολιτικο-εκκλησιακός λεκτικός αχταρμάς δίχως αξία.
Θα έχει την τύχη που του αξίζει. Θα ξεχαστεί πάραυτα. Ας μην υποτιμούμε, όμως, όσα κρύβονται πίσω από την πρωτοβουλία της σύνταξης και της δημοσιοποίησης αυτού του πολιτικού σκαλαθύρματος στο ποίμνιο.
Κρύβεται μια εκκλησιαστικά Οργουελική προοπτική: Η Ιερά Σύνοδος είναι γεμάτη από πνευματικά και πολιτικά παιδιά του Χριστόδουλου. Τέκνα του μακαριστού που αναπολούν τις μέρες δόξας, δημοσιότητας και πολιτικής παντοδυναμίας του κλάδου τους. Κάτι τους ξέφυγε με τον ξαφνικό θάνατο του Πατέρα τους. Αιφνιδιάστηκαν απροετοίμαστοι, βρέθηκαν χωρίς να το καταλάβουν με τον Ιερώνυμο στο κεφάλι τους κι αυτό τους ενοχλεί σφόδρα.
Αντί να οργανώνουν λαοσυνάξεις χιλιάδων ανθρώπων, αναγκάζονται να περιορίζονται στην οργάνωση συσσιτίων, αντί να ομιλούν στις τηλεοράσεις για τα Σκόπια αναγκάζονται να συνομιλούν με δυστυχισμένες χήρες και ορφανά, αντί να κατακεραυνώνουν από άμβωνος πρωθυπουργούς αρκούνται να ομιλούν για τις δέκα μωρές παρθένες και τον άσωτο υιό, δίχως ούτε μια κάμερα να τους καταγράφει για τα δελτία ειδήσεων.
Οποία μιζέρια, οποία κακομοιριά… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/ierarxia-psomiadis-kai-tzimis-panousis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: