Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

»Η διαψευση των ψευδαισθησεων

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 22/12

Ούτε υπερβολή ούτε ψέματα είναι πως ένα από τα ασυγχώρητα σφάλματα του πολιτικού κόσμου είναι ότι αντιμετώπισε την ΕΟΚ αρχικά και την Ευρωπαϊκή Eνωση στη συνέχεια σαν την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά και θα μας εξασφάλιζε τη δυνατότητα να τρώμε με χρυσά κουτάλια. Και δυστυχώς, την ψευδαίσθηση αυτή την «πέρασαν» οι πολιτικοί μας και στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αυτής της μακάριας χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι για... άλλα προορίζονταν τα πακέτα στήριξης, αλλά ουσιαστικά για τη χρηματοδότηση μιας κατασκευασμένης ευημερίας διατέθηκαν.
Ωστόσο, ψευδαισθήσεις για την ΕΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχαμε μόνο εμείς. Οπως εμείς θεωρήσαμε ότι βρήκαμε την κότα, έτσι και οι μεγάλοι της Ευρώπης, και πρώτη η Γερμανία, θεώρησαν ότι όλη αυτή η ιστορία έγινε μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ένα βολικό αγοραστικό κοινό των βιομηχανικών και άλλων προϊόντων τους. Ειδικά οι Γερμανοί, με τη λογική αυτή εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ακόμη και σήμερα.
Οι ψευδαισθήσεις όμως έχουν ένα κακό. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, διαλύονται, και η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι εξόχως οδυνηρή. Και, όπως όλοι ξέρουμε, για εμάς η στιγμή αυτή ήρθε, και είναι και μακράς και απροσδιόριστης διάρκειας. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύονται καθημερινά και περισσότεροι εκείνοι που προβλέπουν ότι δεν είναι μακριά η ώρα που θα διαλυθούν και οι ψευδαισθήσεις των ισχυρών.
Αλλωστε είναι πολύ σχετικό ποιος είναι «ισχυρός» και ποιος όχι. Στις μέρες μας μια καθ’ όλα εύρωστη επιχείρηση δεν θέλει και πολύ για να βρεθεί στο «κόκκινο». Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας μερικοί από τους πελάτες της και να αποδειχθούν ανίκανοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και το παράδειγμα δεν θέλει και πολύ για να αποκτήσει ονοματεπώνυμο στην περίπτωση της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Αν, κάποια στιγμή, μία ή και...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823

Δεν υπάρχουν σχόλια: