Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

»Οταν τελειωσαν τα ψεματα

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4615


Στις 23 Απριλίου 2010, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο πρωθυπουργός μπήκε σε μία καρτ ποστάλ και ανακοίνωσε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δηλαδή την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς κηδεμονίας. Λίγο μετά, παραμένοντας στο όμορφο Καστελόριζο, επισκέφθηκε μία εκκλησία και άναψε ένα κερί. Νομίζω ότι ακόμα και αν έπεφτε στα γόνατα, δεν επρόκειτο να τον... παρεξηγήσει κανείς.
Ετσι απλά τελειώνουμε και εμείς όταν αναζητούμε το γεγονός του 2010. Πιθανότατα να κάνουμε το ίδιο και τα επόμενα χρόνια, ίσως και στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Το γεγονός του 2018 θα είναι το μνημόνιο του 2010. Ισως να ήταν και το γεγονός της δεκαετίας του '80, απλώς δεν το γνωρίζαμε ακόμα. Ομως είχαμε αρχίσει να πορευόμαστε προς τα εκεί.
Το 2010, λοιπόν, ήταν μία άθλια χρονιά για όλους εμάς. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί μία υπέροχη χρονιά για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Οχι για τους λόγους που περιγράφουν ο πρωθυπουργός και ο Παπακωνσταντίνου. Ούτε για την τακτοποίηση του κράτους και τον «εξορθολογισμό» της ζωής μας. Ολα αυτά θα υλοποιηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το 2010 είναι μία χρήσιμη χρονιά επειδή, επιτέλους, καθάρισε η ματιά και λόγος μας. Είδαμε τα πράγματα ως έχουν και η αυτοκριτική σταμάτησε να είναι ταμπού. Το 2010 τελείωσαν τα ψέματα. Αυτό δεν είναι κακό. Αρκεί να μην ξεκινήσουν να υφαίνονται καινούργια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: