Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

»Ενοσω ο κοσμος χανεται

kassimatis@kathimerini.gr

Μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τον δεκάλογο των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκε είναι πλέον φανερό -σε όσους απλώς ξέρουν να διαβάζουν- ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση των δυόμισι υπουργών (δεν είναι περισσότεροι όσοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η υπαναχώρηση από τους όρους του Μνημονίου) πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση φορέων του... Δημοσίου και στη συνακόλουθη διαχείριση του προβλήματος του πλεονάζοντος προσωπικού, σε περικοπές των αμοιβών στις ΔΕΚΟ, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κατοχύρωση της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, στην αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού κ. ά. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει -με έναν μαγικό τρόπο προφανώς- ό, τι όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν συνειδητά εδώ και είκοσι χρόνια. Ειδάλλως, η δόση του Μαρτίου δεν πρόκειται να καταβληθεί. (Κατά συνέπεια, δε, ούτε οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου- αλλά αυτό επί του παρόντος ελάχιστους απασχολεί...)
Ενόσω αποφασίζονται αυτά, στη Βουλή προμηθεύονται διαφανή κληρωτίδα και εκατόν είκοσι κούφια μπαλάκια μαύρου χρώματος, μέσα στα οποία τοποθετούν χαρτάκια με τα ονόματα δικαστικών λειτουργών. Σε μία δημόσια τελετουργία αντάξια του κύρους των θεσμών, επιλέγονται τα πέντε μέλη του δικαστικού συμβουλίου, καθώς και ο εισαγγελέας που θα αποφασίσουν την τύχη των εγκαλουμένων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει έχει ως εξής: Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου και ο δεύτερος διαβιβάζει τα στοιχεία της υπόθεσης στον πρόεδρο του συμβουλίου. Τα μέλη του συμβουλίου ορίζουν τον ανακριτή της υπόθεσης, οποίος παραλαμβάνει τις δικογραφίες και διενεργεί την ανάκριση. Αφού την ολοκληρώσει, το πόρισμα τίθεται υπό την κρίση του εισαγγελέα του δικαστικού συμβουλίου και, εφόσον ο τελευταίος δεν το αναπέμψει στον ανακριτή, τότε εισηγείται στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει.
Δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα πάρει αυτή η διαδικασία (ούτε αν ώς τότε θα έχουμε προλάβει να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε...), το αποτέλεσμά της όμως είναι ήδη γνωστόν τοις πάσι: ουδείς εκ των εγκαλουμένων θα παραπεμφθεί, επειδή οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Θρίαμβος της δικαιοσύνης! (Μη σας πω κιόλας ότι ανοίγει ο δρόμος και για τη δικαίωση του Σωκράτη...) Δεν ανήκω σε εκείνους που διαχωρίζουν τον τύπο από την ουσία, αλλά έχω την εντύπωση ότι εδώ απουσιάζει παντελώς η στοιχειώδης αίσθηση των προτεραιοτήτων. Διότι, ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι μέσα σε τρεις μήνες οφείλει να εισαγάγει συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάταξη του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, την ίδια στιγμή δίνει πρωτεύουσα σημασία σε μία άκρως αντιπαραγωγική διαδικασία όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω, αλλά και η παρόμοια που σύντομα θα ακολουθήσει, για τα ομόλογα - μια υπόθεση της οποίας οι ποινικές ευθύνες έχουν επίσης παραγραφεί.
Εδώ ο κόσμος χάνεται και η συμπολίτευση ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_25/11/2010_423680

Δεν υπάρχουν σχόλια: