Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

»Το τιμημα της εξωστρεφειας (κυριολεκτικως)

kassimatis@kathimerini.gr

Πάει και ο Ελευθέριος Αυγενάκης. Τον διέγραψε χθες από τη Ν. Δ. ο Αντώνης Σαμαράς και τώρα το φιλοθεάμον κοινό περιμένει να δει ποιος θα είναι ο επόμενος. Ωστόσο, η αιτιολόγηση της διαγραφής από τον γραμματέα του κόμματος εδράζεται σε μία ιδιότυπη λογική - γεγονός το οποίο δεν με εκπλήσσει καθόλου, δοθέντος ότι γραμματέας της Ν. Δ. είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο γραμματέας ενέταξε την... απόφαση του προέδρου στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό «για μια αναγεννημένη, δυνατή και υπεύθυνη Ν. Δ., χωρίς εσωστρέφειες». Το πρόβλημα είναι στην τελευταία λέξη, διότι ο διαγραφείς τιμωρήθηκε επειδή κοιτούσε μάλλον προς τα έξω, κατά τη μεριά της Ντόρας, παρά προς τα μέσα. Από πού κι ως πού, λοιπόν, κατηγορείται ως εσωστρεφής; Αντιθέτως, ήταν εξωστρεφέστατος και αυτό πλήρωσε.
Πάντως, στο μικρό καφενείο με την ιταλική ονομασία, που βρίσκεται στην οδό Σέκερη και τελευταίως έχει γίνει τόπος πολιτικών ραντεβού, η είδηση της διαγραφής, χθες το απόγευμα, προκάλεσε αισθητή ευφορία σε κάποιους θαμώνες. Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, λ. χ., όταν ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς για το συμβάν εκδήλωσε μία ευχάριστη ταραχή, σε σημείο ώστε το καλώδιο του ακουστικού της να μπλεχτεί επικίνδυνα με το σάντουιτς που έτρωγε. Αλλά κρατώ και επιφυλάξεις, διότι μπορεί να ήταν απλώς ότι είχε ενθουσιαστεί με το λευκό κρασί Νέας Ζηλανδίας που είχε μόλις γευθεί.
Ικανοποίηση διέγνωσα και στην έκφραση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ίσως επειδή επί τω ακούσματι του θλιβερού γεγονότος είχε ξαφνικά το προαίσθημα ότι συντόμως θα αυξηθεί η τάξη των κοινοβουλευτικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ωστόσο, και για την περίπτωσή του διατηρώ επιφυλάξεις: δεν αποκλείεται η ικανοποίησή του να οφείλετο στην απόλαυση να έχει ως συνδαιτυμόνα του τον προσωρινώς άστεγο πολιτικά Γιώργο Βουλγαράκη...
Παρά τρίχα!
Εντούτοις, μπορεί σήμερα να είχαν έλθει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε τώρα να ήταν άλλα τα γεγονότα -ενδεχομένως μάλιστα τραγικά- που θα μας απασχολούσαν. Για μια διαφορά λίγων εκατοστών και ενός κλάσματος του δευτερολέπτου, οι κινήσεις δύο ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν συγχρονισθεί τελείως και τώρα να μιλούσαμε για ανοίκεια εκτροπή της αντιπαράθεσης Σαμαρικών και Μητσοτακικών, ίσως ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας!
Κατά σύμπτωση, συνέβη ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση της διαγραφής Αυγενάκη. Ενας φίλος που περπατούσε στη Ρηγίλλης είδε τον ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_24/11/2010_423560

Δεν υπάρχουν σχόλια: