Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο θρίαμβος της επιπολαιότητας
«E» 23/11

Μεγάλες προσδοκίες έτρεφε το οικονομικό επιτελείο από την περαίωση, αλλά τα αποτελέσματα δεν τις δικαίωσαν. Τα έσοδα από τη ρύθμιση κινήθηκαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μακριά από τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών. Και πώς αλλιώς θα γινόταν, από τη στιγμή που ορισμένες από τις προϋποθέσεις βρίσκονται... εκτός τόπου και χρόνου; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περαίωση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι εμφανίζονται με... ακίνητη περιουσία της οποίας η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Και, φυσικά, αυτή η επιπόλαιη... έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα τα οποία θα ενίσχυαν τα δημόσια ταμεία. Δυστυχώς... Κ.Π.
Προτάσεις διεξόδουΔεν πρόκειται να περιγράψει την κατάσταση με τις γνωστές διαπιστώσεις. Θέλει να παρουσιάσει προτάσεις διεξόδου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι πολιτικοί του φίλοι θυμίζουν ότι έχει να κάνει δημόσια παρέμβαση από τον περασμένο Απρίλιο. Δηλαδή προ μνημονίου. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό, Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος σήμερα το απόγευμα, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82-84), θα απαντήσει στο ερώτημα για το αν η κρίση μπορεί να γίνει «μητέρα της Αλλαγής». Θα προτείνει, άραγε, και ενιαίο ΦΠΑ για όλα, όπως ακούστηκε; Το σίγουρο είναι ότι κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν πια τις δημόσιες παρεμβάσεις...Φ.Γ.
Σε δύσκολη θέσηΣτην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας θα ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αλλά και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ο ίδιος βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς όλο και στενεύει η «θηλιά» που έχει στηθεί για να απαλλαγεί η Τουρκία από το βάρος του Κυπριακού, αλλά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Αθήνα, καθώς η οικονομική κρίση απομυζά κάθε ίχνος διπλωματικής ισχύος...Ν.Μ.
Μικρή ανάπαυλαΕναν έντονο βήχα είχε τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Μπουτάρης, αλλά δεν έλεγε να πάει σε γιατρό. Χθες το πρωί, οι συνεργάτες του τον υποχρέωσαν να πάει σε διαγνωστικό κέντρο, φοβούμενοι καμιά πνευμονία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι ο δήμαρχος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και από σήμερα μέχρι την Κυριακή πάει σύντομες διακοπές. Αν τον αφήσουν...Χ.Τ.
Βάζει πλαφόνΤετρακόσιοι πιλότοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας και 150 μηχανικοί αεροσκαφών όχι μόνο δεν έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις του Δημοσίου για να εργαστούν, αλλά επιπλέον εισπράττουν μισθούς πάνω από 5.000 ευρώ! Πάντως, η κυβέρνηση, τους είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γ. Μαγκριώτης, το επόμενο διάστημα θα περάσει νόμο στη Βουλή, βάζοντας όριο για τις αποδοχές τους τα 3.500 ευρώ. Χ.Τ.
Το μήνυμαΔεν προλαβαίνει ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή να υποδέχεται Ελληνες (νυν και πρώην) αξιωματούχους για να του ευχηθούν για το Μπαϊράμι. Πάλι καλά που τελείωσαν οι εκλογές, γιατί ο Μ. Σαρνίτς θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει? διπλοβάρδιες για να δεχθεί όλους όσοι του υποβάλλουν τα σέβη τους. Ο ίδιος, πάντως, δεν δείχνει και πολύ απογοητευμένος που τα δύο ανεξάρτητα ψηφοδέλτια σε Ξάνθη και Κομοτηνή δεν πήγαν και τόσο καλά. Σημασία είχε να σταλεί το μήνυμα... Ν.Μ.
Αρκετά σενάρια κυκλοφόρησαν για την «αντιμνημονιακή» παρέμβαση της Λούκας. Για παράδειγμα, μήπως η υπουργός Εργασίας είχε υπογείως συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό; Το σενάριο κατέπεσε όταν ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της Κυριακής με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο τόνισε κατηγορηματικά ότι (για τις επιχειρησιακές συμβάσεις) «θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται στο Μνημόνιο».
Επιπλέον ήταν η πρώτη φορά που η Λούκα αποδοκιμάσθηκε έντονα ακόμη και από μέλη του «σκληρού πυρήνα» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αρα, οι απορίες παραμένουν...
ο Κοριός
Κόμμα ή κίνημα;Μπορεί να το ονομάζει κίνημα, αλλά και...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=42744948

Δεν υπάρχουν σχόλια: