Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

»Βγηκαν γαλαζια μαχαιρια για το ελλειμμα

«E» 9/10

Με γραπτές εισηγήσεις στελέχη της ΝΔ χτυπούσαν καμπανάκι στον τότε πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των στελεχών που αποτελούσαν τον πυρήνα των συνεργατών της κυβέρνησης Καραμανλή και εκείνων που ήταν μεν στην κυβέρνηση αλλά μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διόγκωσης του ..ελλείμματος.

Η κίνηση της «Ιπποκράτους» να υπενθυμίσει την ατυχή δήλωση-πρόβλεψη του κ. Σαμαρά, τον Μάιο του περασμένου χρόνου, για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνούσε το 4,5% το 2009, «βύθισε» τη ΝΔ σε μια ατέρμονη συζήτηση ως προς το ποιοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν το πρόβλημα της οικονομίας και ποιοι όχι.

Ηδη ο κ. Παναγιωτόπουλος φρόντισε να... προστατεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς ήταν εκτός κυβερνητικής επιτροπής και πως τα στοιχεία που είχε προβάλει τότε, αποτελούσαν προϊόν ενημέρωσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ (βλ. Γ. Παπαθανασίου).

Παρότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε -μέσω του εκπροσώπου του- ότι είχε άγνοια για τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αν και μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, εντούτοις άλλα στελέχη δήλωσαν ότι όχι μόνο γνώριζαν ότι επίκειται η κρίση, αλλά έκαναν και γραπτές εισηγήσεις στον τότε πρωθυπουργό για την αντιμετώπισή της.

Τα πρόσωπα που λένε δημόσια σήμερα ότι γνώριζαν τότε είναι τα εξής:

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δημοσιοποίησε (περιοδικό «Επίκαιρα») επιστολή που είχε απευθύνει στον κ. Κ. Καραμανλή, στις 3 Νοεμβρίου 2008. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, ο τότε υπουργός Υγείας πρότεινε στον κ. Καραμανλή τη λήψη μέτρων με δύο στόχους:
«Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή τη διατήρηση της κίνησης της αγοράς».

Ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε αποστείλει τρεις επιστολές στον κ. Καραμανλή και του έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου για την οικονομία.
Την πρώτη επιστολή την είχε απευθύνει ως υφυπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2004 και την τελευταία παραμονές Χριστουγέννων του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δούκας μετέφερε στον τότε πρωθυπουργό (κυρίως με την επιστολή του, το 2008) τα αρνητικά μηνύματα που λάμβανε ο ίδιος ως οικονομολόγος από τις διεθνείς αγορές και έθετε θέμα διόγκωσης του ελλείμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υφυπουργός ήταν ο πολιτικός που είχε μιλήσει από το καλοκαίρι του 2009 για έλλειμμα που θα ξεπερνούσε το 7%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της τότε κυβέρνησης έκανε λόγο για έλλειμμα κάτω του 4%.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πολύ πρόσφατα είπε ότι ο ίδιος και κάποιοι άλλοι (χωρίς να τους κατονομάσει) γνώριζαν ότι η κατάσταση της οικονομίας ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανιζόταν δημόσια.
«Κάποιοι από μας διατηρούσαμε και τότε διακριτικά φυσικά τις επιφυλάξεις μας για την αξιοπιστία των στοιχείων και βλέπαμε ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Real).

Το ερώτημα
Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει, με βάση αυτές τις τοποθετήσεις και τις πληροφορίες, είναι γιατί ο κ. Καραμανλής δεν αντέδρασε όταν ήταν σχετικά νωρίς, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση αυτή. Εμπιστευόταν «τυφλά» το οικονομικό του επιτελείο που είχε άλλη εικόνα; Πίστευε ότι είχε χρόνο μπροστά του; Και, εντέλει, πώς είναι δυνατόν να έχει πλήρη εικόνα για ένα θέμα ένα μόνο τμήμα μιας κυβέρνησης και όχι όλοι;

Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, όταν και εάν επιλέξει να τοποθετηθεί δημόσια.

Μέχρι τότε η διαμάχη μεταξύ των «φρουρών του καραμανλισμού» και εκείνων που βρίσκονται απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό θα συνεχίζεται και γι’ αυτό το θέμα.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: