Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

»Βουλιαζει στο… Βα(λ)τοπεδι ο Σαμαρας

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Τα «γαλάζια γράμματα» του Κ. Καραμανλή και του Θ. Ρουσόπουλου προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής βύθισαν ακόμη πιο μέσα στο βούρκο του Βα(λ)τοπεδίου τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., τελώντας σε κατάσταση ομηρίας, μοιράστηκε την ευθύνη για το σκάνδαλο και σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρη την καταστροφική διακυβέρνηση του..
τέως πρωθυπουργού.

Η Ρηγίλλης βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κατάπτωσης. Οι λεονταρισμοί του Σαμαρά για την απομόνωση όσων «πλήγωσαν την παράταξη» είχαν σύντομη ημερομηνία λήξεως. Τώρα αποδέχεται τις θεωρίες του καραμανλικού μηχανισμού και αφήνει αναπάντητο το βασανιστικό ερώτημα της κομματικής βάσης: Τελικά, η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο ή δεν είναι;

Οι επιστολές κι οι καταθέσεις των εμπλεκομένων δεν μας διαφωτίζουν, ενώ οι κατά καιρούς απόψεις και αποφάσεις της Ν.Δ. προκαλούν γέλωτες. Θυμίζουμε στους αναγνώστες τις πιο χαρακτηριστικές ηγετικές κωλοτούμπες:

Καραμανλής, 16 Δεκεμβρίου 2008 (στην πρωθυπουργική συνέντευξη της ΔΕΘ)

«Έρχομαι στα σκανδαλώδη του Βατοπεδίου… Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάποιοι λειτούργησαν εις βάρος του Δημοσίου…»

Σαμαράς, 28 Μαΐου 2010 (μετά από σύσκεψη για την εξεταστική επιτροπή)

«Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου».

Καραμανλής, 28 Σεπτεμβρίου 2010 (στην επιστολή προς την εξεταστική της Βουλής)

«Οι υπουργοί υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών… Τέσσερις εκθέσεις δεν εντόπισαν ζημία του Δημοσίου…»


Πλήθος τα αναπάντητα «γιατί»

Το μπέρδεμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθούν υπόψη και άλλες εκτιμήσεις ή ενέργειες. Αν δεν ήταν σκάνδαλο, όπως «ανακάλυψε» εσχάτως ο τέως πρωθυπουργός, γιατί τιμώρησε τους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη με αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια; Κι αν η έρευνα της Βουλής ισοδυναμεί με «πολιτική δίωξη», γιατί δεν τους επαναφέρει στην ενεργό πολιτική ο νέος αρχηγός της Ν.Δ.; Γιατί ο Καραμανλής δεν ζητάει από το διάδοχό του να αποκαταστήσει τα θύματα της «ΠΑΣΟΚικής σκευωρίας»; Πώς γίνεται να έχουν πληγώσει την παράταξη, ενώ δεν έχουν ζημιώσει το Δημόσιο; Και πώς παραπλανήθηκαν οι υπουργοί (κατά την εισαγγελική γνωμάτευση του Γ. Σανιδά), αφού οι ανταλλαγές ήταν «καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία»;

Ο τέως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε παραδεχτεί ότι «τα σκανδαλώδη που έγιναν με επίκεντρο το Βατοπέδιο… είχαν σοβαρότερες διαστάσεις απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει». Προφανώς, τα αντιλήφθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Πώς, λοιπόν, να περιμένουμε από ένα άτομο που διαθέτει τα ανακλαστικά κοιμώμενου ιπποποτάμου να αντιλαμβανόταν ότι κακώς είχε… αντιληφθεί τις διαστάσεις της υπόθεσης το 2008; Κι ακόμη περισσότερο πώς να έχει αντιληφθεί ότι κάποιοι ορκωτοί εκτιμητές που έβγαλαν λάδι τους «παραπλανηθέντες» διώκονται για υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου; Όσο για την αμερικανική εταιρεία που την επικαλείται ως επιχείρημα, τη διαδικασία τής ανέθεσαν να ελέγξει. Δεν έκανε εκτίμηση επί της ουσίας. Αλλά μην του βάζουμε τόσο δύσκολα.


Ο Καραμανλής τρέμει μην οδηγηθεί σε δίκη

Αυτό που δεν θέλουν ο Καραμανλής και οι «παραπλανηθέντες» υπουργοί του είναι να έχουν την τύχη του τέως πρωθυπουργού της Ισλανδίας. Μόνο που εκεί τα πράγματα τρέχουν πολύ γρήγορα. Ούτε εξεταστικές ούτε προανακριτικές ούτε τίποτα. Απλώς η Βουλή παραπέμπει τον τέως πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο, αν και είχε συσταθεί από το 1905, ουδέποτε είχε ασχοληθεί με παραπομπή πολιτικού.

Η ισλανδική Βουλή, με ψήφους 33 υπέρ και 30 κατά, καλεί το δικαστήριο να δικάσει τον τέως πρωθυπουργό με την κατηγορία της αμέλειας, γιατί παρέβλεψε τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.

Ο Γ. Χάαρντε υπήρξε πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2006 μέχρι το 2009. Επί των ημερών του, το 2008, κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα από το δανειακό άνοιγμα των τραπεζών, που έφτανε το δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας. Με την κατάρρευση των μεγάλων τραπεζών χρεοκόπησε και η Ισλανδία. Τότε προσέφυγε στο ΔΝΤ και υποτιμήθηκε η κορόνα έναντι του ευρώ κατά 80%, ενώ τα εισοδήματα των Ισλανδών μειώθηκαν κατά 20,3%.

Προφανώς, οι Ισλανδοί δεν ξέρουν την άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του κανονικού), που είχε πει ότι «έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον παραπέμπεις, τον στέλνεις σπίτι του». Προφανώς το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που δεν το άντεξε η κοινωνία, και η Βουλή έστειλε τον τέως πρωθυπουργό στο δικαστήριο για πολιτική ανεπάρκεια! Του καταλογίζουν πως απέτυχε να προβλέψει το οικονομικό πρόβλημα που θα προέκυπτε από τα ανοίγματα των τραπεζών.

Αν στην Ελλάδα η ανεπάρκεια θεωρηθεί ποινικό αδίκημα, είναι ζήτημα αν έστω κι ένας υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή θα απέφευγε το εδώλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: