Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ελευθεροτυπία
Εγκλωβισμένη στον νόμο που η ίδια ψήφισε για την απαγόρευση του καπνίσματος τον περασμένο Ιούλιο είναι η κυβέρνηση.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ολοένα αυξανόμενες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών καφέ και μπαρ, αλλά και τη μείωση των εσόδων στον τομέα αυτό, ενώ από την άλλη δεν θέλει να καταστεί ανακόλουθη με τις πρότερες αυστηρές ..
αποφάσεις της.
Ετσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε επί της ουσίας με δύο γραμμές σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νόμου που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε καφέ και μπαρ.
Ο Αν. Λοβέρδος, ενημερώνοντας χθες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου που σχετίζονται με τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις καφέ και μπαρ ο νόμος παραβιάζεται. Εχουμε περιθώρια παρέμβασης» δήλωσε ο υπουργός και προσδιόρισε τις όποιες αλλαγές στα τέλη του χρόνου.
Οι αναφορές του ερμηνεύθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ως πρόθεση τροποποίησης επί το ευνοϊκότερον των διατάξεων αυτών. Ζήτησαν από τον κ. Λοβέρδο περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο ο ίδιος επέμεινε χωρίς να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του ότι «η εφαρμογή του νόμου θα αξιολογηθεί με βάση τους ελέγχους που γίνονται».
Μάλιστα, η συζήτηση στους διαδρόμους της Βουλής ήταν τόσο έντονη που ο υπουργός διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας «μετάνιωσα που μίλησα».
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνουμε πίσω και πως ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Φορτισμένο όμως ήταν το κλίμα και εντός της επιτροπής, λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.
Ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι αν δεν λυθούν μέσα σε ένα εξάμηνο τρία βασικά ζητήματα, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στη θέση αυτή.
Συγκεκριμένα, οι «τρεις κόκκινες γραμμές» που έθεσε περιλαμβάνουν την εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος ελέγχου των εσόδων και των εξόδων, καθώς και συστήματος μηχανογράφησης, αλλά και την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων.
«Αυτές οι τρεις δράσεις είναι οι δικές μου προϋποθέσεις για τη δική μου ύπαρξη στο υπουργείο» τόνισε.
Μιλώντας εκτενέστερα για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς αναφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής στο οποίο πενήντα νοσηλεύτριες απασχολούνταν στο γραφείο του διοικητή.
«Τον πήρε και τον σήκωσε» είπε, ανακοινώνοντας ότι όλοι οι διοικητές και περιφερειάρχες υγείας θα αξιολογηθούν έως το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, ανήγγειλε επιτάχυνση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την καταβολή έως τις 20 Οκτωβρίου των εφημεριών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου στους νοσοκομειακούς ιατρούς. *
Συμβουλές για στέγνωμα ρούχων χωρίς στεγνωτήριο και θέρμανση
Πριν από 5 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου