Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

»Η κυβερνηση «δεν μπορουσε να μην απαντησει»

Βασίλης Κωστούλας tvxs.gr

Απάντηση στην τακτική της αντιπολίτευσης αποτελεί η αλλαγή «πλεύσης» της κυβέρνησης, αναφορικά με το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος εστιάζει στα «συμπεράσματα και τις αξιολογήσεις» που θα ακολουθήσουν την επομένη των εκλογών, μέσα και...
έξω από τη χώρα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επισημαίνει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της 7ης Νοεμβρίου, τον οποίο συνδέει κυρίως με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Δημαρά, τονίζει πως η στήριξη στο πρόσωπό του «κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση από αυτή που έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός». Ο ίδιος κάνει λόγο για «ρητορείες» και «μαγικές συνταγές» της ΝΔ.

Κληθείς να ορίσει την νίκη ή την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, απευθύνει έκκληση «την πρώτη Κυριακή κυρίως, για μία ισχυρή στήριξη στην κυβέρνηση, να φανεί ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη και όχι «τσαλακωμένη» από αυτή τη διαδικασία».

«Είναι σαφές, και φάνηκε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού αλλά και γενικότερα από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλων αλλαγών στην πολιτική η οποία εφαρμόζεται», απαντά, ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης ύστερα από ένα ενδεχόμενο ισχυρό μήνυμα της κάλπης εναντίον του Μνημονίου.

Ακολουθεί η τηλεφωνική συνομιλία με το Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ:

Τι μεσολάβησε και η κυβέρνηση άλλαξε «γραμμή» ως προς το χαρακτήρα τον οποίο προσδίδει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

Καταρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει τη θέση μας ότι η Κυριακή 7 Νοεμβρίου αποτελεί κυρίως μια μεγάλη εκλογή για την Αυτοδιοίκηση. Αυτές οι εκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και είναι διαφορετικές. Διότι, πλέον με τον Καλλικράτη, μιλάμε για δήμους με περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη έκταση, μεγαλύτερη παρέμβαση στα ζητήματα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Επίσης, για πρώτη φορά εκλέγουμε περιφερειάρχες, οι οποίοι ουσιαστικά αναλαμβάνουν όλο το κομμάτι της ανάπτυξης για την περιφέρεια. Και όχι μόνο. Θα έχουν αρμοδιότητες στη διοίκηση του συστήματος υγείας, σε θέματα περιβάλλοντος κ.ά. Είναι ενδεικτικό ότι ο περιφερειάρχης Αττικής θα είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση 4 εκατ. ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός λόγος για την κρισιμότητα της εκλογής.

Ο δεύτερος μεγάλος λόγος είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν σε άλλες εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η χώρα διανύει οικονομική κρίση, δεν έχει βγει ακόμη από αυτό το «τούνελ». Μπορεί να έχουμε αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί: και σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών (τη μείωση του ελλείμματος), και σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αλλαγές, είτε αυτές είναι στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση, και που θα εφαρμοστούν από την 1η του έτους, είτε είναι στην οικονομία, στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, είτε σε όλα αυτά τα οποία επηρεάζουν τη ζωή μας, στη διοίκηση των νοσοκομείων, στη μείωση της σπατάλης κλπ.

Όταν, λοιπόν, ολόκληρη η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, καλεί τους πολίτες να πάνε στις εκλογές όχι για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά για να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, και ουσιαστικά προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την επιλογή για να βγάλουν ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα, καταλαβαίνετε ότι εμείς αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε αναπάντητο. Απάντησε, λοιπόν, ο πρόεδρος με σαφήνεια. Ουσιαστικά, το μήνυμά του ήταν για θετική ψήφο. Δηλαδή υπενθύμισε και επισήμανε στους Έλληνες πολίτες ότι πρόκειται για σημαντική εκλογή, με συμπεράσματα και αξιολογήσεις που θα γίνουν και στο εσωτερικό της χώρας, και στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε συνεχώς στο «μικροσκόπιο» και των εταίρων μας στην ΕΕ αλλά και των συμβαλλόμενων στο Μνημόνιο. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, διότι το κλίμα το οποίο θα δημιουργηθεί το βράδυ των εκλογών είναι σαφές ότι θα επηρεάσει, είτε θετικά είτε αρνητικά, την πορεία της χώρας.

Στη διακαναλική συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες δυσκολίες για την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Με ποιο τρόπο μπορεί πρακτικά να παρεμποδίσει την εφαρμογή της πολιτική σας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ανησυχείτε ότι θα σας κάνουν ζημιά περιφερειάρχες και δήμαρχοι οι οποίοι τάσσονται κατά του Μνημονίου;

Ο πρόεδρος μίλησε για τη συνάθροιση του αποτελέσματος με το κλίμα που θα δημιουργηθεί. Δηλαδή, μία αποδυνάμωση της κυβέρνησης, πώς θα αξιολογηθεί από την ΕΕ και τις αγορές; Πώς θα αξιολογηθεί από τα κόμματα το βράδυ των εκλογών; -Θα πουν ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τι κλίμα θα δημιουργήσει στη χώρα το βράδυ των εκλογών μία αποδυνάμωση της κυβέρνησης; Όλα αυτά θα συναθροιστούν. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό ζήτησε από τους πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν μιλάμε για «χαλαρή» ψήφο, για ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά για μία ψήφο η οποία θα βαρύνει στην περαιτέρω πορεία της χώρας. Είπε πολύ καθαρά: θέλουμε θετική ψήφο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε πραγματικά να βγούμε από το Μνημόνιο το 2013. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με ρητορείες, ούτε με μαγικές συνταγές, όπως αυτές της ΝΔ. Θα γίνει με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ξέρουμε ότι δημιουργεί δυσκολίες στους Έλληνες πολίτες, αλλά δυστυχώς από τη θέση στην οποία είχαμε βρεθεί ως χώρα πέρυσι μετά τις εκλογές -και την οποία ουδείς από εμάς την περίμενε- δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Μια και αναφερθήκατε στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό: Ήδη σήμερα (Τετάρτη) είδαμε να αυξάνονται τα περιβόητα spreads. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια κύκλων του ΔΝΤ, καθώς είναι πλέον ορθάνοιχτα ανοιχτό το «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές. Γενικότερα, δεν ανησυχείτε ότι η εκλογολογία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις ακόμη και ως προς την άσκηση της ίδιας της πολιτικής της κυβέρνησης; Για την εφαρμογή της οποίας προσπαθείτε διακαώς να πείσετε;

Ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός. Είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πάει σε εκλογές, αλλά προφανώς δεν θέλει να δημιουργηθεί και ένα δίλημμα που θα δυσκολέψει την εφαρμογή του προγράμματος. Πιστεύει ότι η επιτυχία προϋποθέτει σταθερότητα στη χώρα, σταθερή εφαρμογή του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνηθεί, και επίσπευση των ρυθμών ανάπτυξης που είναι απαραίτητος όρος και προϋπόθεση προκειμένου να δημιουργήσουμε νέο πλούτο στη χώρα και να καλύψουμε και τα ελλείμματα κοινωνικής δικαιοσύνης που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Λίγο πριν, δώσατε έμφαση στα νέα δεδομένα από την εφαρμογή του Καλλικράτη και σταθήκατε στη σημασία της περιφέρειας Αττικής. Θεωρείτε -και αισθάνεστε- σήμερα τον κ. Γιάννη Δημαρά μέλος της ευρύτερης οικογένειας του ΠΑΣΟΚ; Ή αποτελεί για εσάς με σαφήνεια πολιτικό αντίπαλο;

Ο κ. Δημαράς έχει κάνει μια άλλη επιλογή σε ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα για τη χώρα: στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δις ευρώ (που ήταν μια βαθιά ανάσα για τη χώρα), στη σύμβαση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Έχει τραβήξει το δικό του δρόμο και προφανώς στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου η στήριξη στον κ. Δημαρά, ή γενικότερα σε άλλους υποψήφιους, κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση από αυτή που έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη εκείνων που θα εφαρμόσουν τον Καλλικράτη και θα βοηθήσουν στον έξοδο της χώρας από την κρίση. Ειδικά οι περιφέρειες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων. Ο βαθμός στον οποίο θα αξιοποιήσουν τους πόρους, θα συμβάλλει στην πιο γρήγορη έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό, η στήριξή μας στο Γιάννη Σγουρό είναι ολόπλευρη.

Τι ορίζεται πρακτικά ως νίκη ή ως ήττα για το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές;

Έχει αρχίσει μια συζήτηση περί αριθμού περιφερειών, ποσοστών, κλπ. Δεν έχουμε βάλει εμείς ένα ανάλογο όριο. Αλλά μιλάμε, την πρώτη Κυριακή κυρίως, για μία ισχυρή στήριξη στην κυβέρνηση. Να φανεί ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη και όχι τσαλακωμένη» από αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε να απαντήσει ο ελληνικός λαός με σαφήνεια αν στηρίζει αυτή την πρόταση -η οποία είναι η μοναδική πρόταση- διεξόδου και δεν μπαίνει η χώρα σε περιπέτειες και σε ένα κλίμα αστάθειας. Γι’ αυτό επανέλαβε 3 φορές ο πρωθυπουργός ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πάει σε εκλογές, αλλά δεν μπορεί να είναι και όμηρος ενός κλίματος που εμποδίζει τη χώρα να πάει μπροστά και να βγει από το Μνημόνιο το 2013, όπως υπαγορεύει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση «πολιτικοποιεί» έντονα αυτές τις εκλογές, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χάσει αρκετούς δήμους και περιφέρειες, δεν θα αποτελεί αυτό από μόνο του ένα μήνυμα των πολιτών το οποίο το κυβερνών κόμμα θα οφείλει να λάβει υπόψη του στην πράξη; Εφαρμόζοντας αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική;

Είναι σαφές, και φάνηκε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού αλλά και γενικότερα από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλων αλλαγών στην πολιτική η οποία εφαρμόζεται. Κάθε δυνατότητα που δίνεται, υλοποιώντας το πρόγραμμα με συνέπεια, να βελτιώνουμε παράλληλα την κατάσταση κάποιων κοινωνικών κατηγοριών, εμείς την αξιοποιούμε. Για παράδειγμα, δεν κατανοώ -από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει πει εδώ και καιρό, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση- γιατί ασκείται κριτική και γίνεται λόγος για προεκλογικές κινήσεις. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο και δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις, ώστε πραγματικά να βγούμε από την οικονομική κρίση με βάση το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς κάποιοι πολίτες να τεθούν στο περιθώριο. Γι’ αυτό επισπεύδουμε και την εφαρμογή των μέτρων για την απασχόληση, και ένα πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η ασφάλιση των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: