Ναι στις σωστές εξεταστικές!
του Τάσου Τέλλογλου Protagon.gr
Η μεγαλύτερη ανοησία πάνω στην οποία εχει θεμελιωθεί η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία είναι η φραση ενός εκ των ιδρυτών της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Εναν εκλεγμένο πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο δικαστήριο, τον στέλνεις στο σπίτι του.»
Η ανοησία αυτή βρήκε και την αντανάκλαση της στην..
σχετική συνταγματική πρόνοια για την ειδική ποινική μεταχείριση των βουλευτών. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις 28 εξεταστικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν στα κοινοβουλευτικά πλαίσια της τρίτης Ελληνικής δημοκρατίας δεν τελεσφόρησαν. Οπως είναι αλήθεια –κάτι που ξεχνούν όσοι τις μέμφονται–οτι όλες είχαν βασιστεί σε πραγματικές υποθέσεις και πολιτικές ευθύνες.
Ο Μένιος Κουτσόγιωργας παραπέμφθηκε από βουλευτές της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Η αγορά του αιώνα και η υπόθεση του Βατοπεδίου αφορούν υποθέσεις που θα ήταν αδύνατον να εξελιχθούν χωρίς παρέμβαση του πολιτικού προσωπικού ανεξάρτητα από το αν σε κάθε μία από αυτές ζημιώθηκε ή όχι το κράτος.
Η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα για τις υποθέσεις που υπήρχε «ποινικό αντικείμενο» ήταν μονόδρομος. Με την εμφάνιση ενός ονόματος πολιτικού ο αρμόδιος εισαγγελέας έπρεπε «αμελλητί» να στείλει την υπόθεση στη Βουλή. Αν οι πολιτικοί κρίνονταν από τους φυσικούς δικαστές, όπως όλοι μας, τότε η υπό σύσταση επιτροπές θα ήταν λιγότερες.
Είναι ακόμα αλήθεια ότι υποθέσεις όπως εκείνη της Siemens και του Βατοπεδίου καθυστερούν σημαντικά το έργο της Δικαιοσύνης εξ αιτίας της παράλληλης ασχολίας της Βουλής με αυτές. Είναι ωστόσο βαθιά υποκριτική και εξυπηρετεί αποκλειστικά το σύστημα της ατιμωρησίας των πολιτικών εκπροσώπων ενός κλεπτοκρατικού συστήματος, η λογική που λέει ότι αφού έχουμε προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά και την σωτηρία της χώρας από τη δημοσιονομική κατάρρευση θα πρέπει να μην αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Η χώρα μας επί πολλά χρόνια έδινε ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, εν γνώσει της πολιτικής της ηγεσίας στην ΕΕ. Μα το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις, είναι ο αντίλογος. Και λοιπόν; Το να παραποιείς τις στατιστικές σημαίνει να αλλοιώνεις τη βάση πάνω στην οποία παίρνεις πολιτικές αποφάσεις. Δεκάδες ξένοι φίλοι μου με ρωτάνε ποιος θα τιμωρηθεί στην Ελλάδα για την παραποίηση των στατιστικών, τα λεγόμενα greek statistics που αποκάλυψε η Σοφία Παπαιωάννου στο εκπληκτικό ρεπορτάζ της στα πλαίσια των «νέων Φακέλλων».
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι Ισλανδοί είναι καλύτεροι άνθρωποι από μας όταν στέλνουν τον πρωθυπουργό τους στο δικαστήριο και οι Γάλλοι σηκώνουν τον Σιράκ από την πολυθρόνα του συνταξιούχου για να τους εξηγήσει τα ...ανεξήγητα .
Και κάτι ακόμα: η χρεωκοπία της χώρας θέτει σοβαρά ερωτήματα για το πώς λειτούργησαν πολλά πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν νομίζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκδότες ότι οφείλουν ορισμένες εξηγήσεις-άλλες απλά πολιτικού χαρακτήρα και άλλες και ποινικού - για το πώς λειτούργησαν τη χώρα καθ οδόν προς τη χρεωκοπία;
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ! Δημόσιοι υπάλληλοι διακινούσαν ναρκωτικά...
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου