Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

»Το στοιχημα της Υγειας

της Κατερίνας Γκίκα Protagon.gr

Χρονικό ορίζοντα για την παραμονή του στο υπουργείο υγείας έβαλε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός υγείας δεσμεύτηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα κάνει τρεις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να μπορεί όπως είπε να παραμείνει στο πόστο του. Τα τρία στοιχήματα του κ. Λοβέρδου είναι να καθιερώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες: α. Το διπλογραφικό σύστημα για τα έσοδα και τις..

δαπάνες των νοσοκομείων β. την καταγραφή της περιουσίας του ΕΣΥ και γ. το σύστημα μηχανοργάνωσης για τα αποθήκες και τα λογιστήρια των νοσοκομείων.

Ως ασθενής έχω βιώσει τα τελευταία χρόνια την απίστευτη γραφειοκρατία των δημόσιων νοσοκομείων. Ως «αφελής» ασθενής αρχικά δεν καταλάβαινα σε τι εξυπηρετούν τόση χαρτούρα και τόσες σφραγίδες για μια εισαγωγή, για μια εγχείρηση ή ακόμα και για μια απλή αιμοληψία και γιατί στα νοσοκομείο οι ηλεκτρονικού υπολογιστές είναι ακόμα είδος πολυτελείας. Αναρωτιόμουν μέσα στον πόνο μου γιατί συντηρείται ένα τριτοκοσμικό σύστημα; Είναι μόνο θέμα κόστους ή γιατί αυτό θα ξεβόλευε κάποιους; Κατέληξα ότι ισχύει το δεύτερο.


Για να μην είμαι άδικη υπάρχουν σίγουρα έντιμοι και φιλόπονοι υπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι, που κατά κανόνα όμως αντιμετωπίζονται ως «γραφικοί» από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους. Αν είσαι τυχερός, κοιτάς όταν χρειαστεί να μπεις σε ένα νοσοκομείο να «πέσεις» σ’ αυτούς.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, δυστυχώς, είναι ακόμα η μόνη λύση για να μην χρειαστεί να περιμένεις ώρες στον διάδρομο για να κάνεις μια ένεση ή και μέρες για να αδειάσει ένα δωμάτιο για να χειρουργηθείς. Τις χρησιμοποίησα κι εγώ ομολογώ (χωρίς όμως να χρειαστεί ποτέ μα ποτέ να δώσω φακελάκι, ήταν θέμα αρχής).

Την τελευταία φορά που χρειάστηκε να νοσηλευτώ τα πράγματα ήταν ζόρικα. Το βαμβάκι είχε τελειώσει, οι νοσηλεύτριες χρησιμοποιούσαν με φειδώ το οινόπνευμα, η προϊσταμένη διαμαρτυρόταν γιατί δεν υπήρχαν γάντια και κάποιος νοσοκόμος έτρεχε στο περίπτερο για να προμηθευτεί μπαταρίες για το πιεσόμετρο.


Ελπίζω από το ένα άκρο στο άλλο, σύντομα να βρεθεί η μέση λύση, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Και αλήθεια χαίρομαι που ο κ. Λοβέρδος είχε το σθένος να προεξοφλήσει πως δεν θα υπάρχει λόγος να παραμείνει στο υπουργείο αν δεν εκσυγχρονιστεί όλο το σύστημα. Ελπίζω δε την Άνοιξη ο Ανδρέας Λοβέρδος να είναι ακόμα υπουργός υγείας!





Δεν υπάρχουν σχόλια: