Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Σκληροί αριθμοί
Με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ανακοινώθηκαν παράλληλα 150.000 απολύσεις για τον επόμενο χρόνο και άλλες 25.000 για το 2012.
Δηλαδή, 175.000 κατεστραμμένες θέσεις εργασίας, συν οι 100.000 που χάθηκαν φέτος. Και δεν υφίσταται η παραμικρή παρηγοριά, ούτε μέσα από αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας ούτε από..
την κοινωνική πολιτική της πολιτείας ή των δήμων σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, αυτά τα στοιχεία ενσπείρουν την ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι, ακόμη κι αν δεν είναι τα επόμενα θύματα, θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται («πάγωμα» μισθών), ενόσω η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογεί ούτε τον κομπασμό του Γ. Παπακωσταντίνου ούτε τη φιλαρέσκεια των κυβερνητικών παραγόντων ότι «έσωσαν τη χώρα».

Για ακόμη μία φορά, οι αριθμοί επιβιώνουν και καταστρέφονται οι άνθρωποι. Και για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε, πλέον, μόνον οι προηγούμενοι.

Μγς 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Γαλάζια (Μαύρη) Βίβλος
Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, εξέδιδε τη «Μαύρη Βίβλο» για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ.
Το έκανε στις αρχές κάθε Μαρτίου, στην επέτειο της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. το 2004. Τώρα, η Ν.Δ. το αντιγράφει, και μάλιστα πιστά. Χθες, στην επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος (επικεφαλής ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος) εξέδωσε ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «Από το "λεφτά υπάρχουν" στα δεσμά του Μνημονίου».

Η πρώτη σελίδα διακοσμείται με ένα λουκέτο και με φόντο ένα κλειστό κατάστημα. Ακολουθούν πλήθος δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις οποίες οι επιτελείς της Ρηγίλλης επιχειρούν να τεκμηριώσουν την κατηγορία ότι η σημερινή κυβέρνηση «είπε μαζεμένα τα περισσότερα ψέματα».

Η «Βίβλος» του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε πεντέμισι χρόνια για να αποδώσει (τόσο διήρκεσε η θητεία των κυβερνήσεων Καραμανλή). Η αποτελεσματικότητα της γαλάζιας «Βίβλου» θα κριθεί, σε πρώτη φάση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Αν πέσει «μαύρο» στην κάλπη των «πράσινων» υποψηφίων, θα πανηγυρίζουν. Αλλιώς, θα αρχίσουν ξανά οι συζητήσεις για το πότε... επιστρέφει ο Καραμανλής!

Γ. ΚΑΡ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Τους ήθελε για ντεκόρ
Με άκομψο τρόπο, που δεν συμβιβάζεται με το στιλ του, ο Χρ. Παπουτσής... αναχαίτισε απόπειρα ερώτησης προς τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντάνιελ Σμιθ, προκαλώντας την έκπληξη ακόμη και του επισκέπτη του στην Κατεχάκη.
Προφανώς, ο υπουργός αντιλαμβάνεται τον δημοσιογραφικό ρόλο ως διακοσμητικό. Γιατί, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον διπλωμάτη, επέτρεψε επιλεκτικά μία ερώτηση μετά τα συμβατικά λογύδρια και τις φωτογραφίες.

Για το εικαστικό μέρος την επόμενη φορά μπορεί να καλέσει τη... Σήμανση! Εχει προμηθευτεί καλές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες.

Γ.Ι.Μ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Εχει και συνέχεια
Εντυπωσιακή υπήρξε η στήριξη του πρωθυπουργού της Κίνας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει ξανά στην αγορά ομολόγων.
Τουλάχιστον αυτό έλεγαν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι από γενικές οι αναφορές έγιναν ειδικές και πιο λεπτομερειακές, άρα δεν είναι ούτε για το θεαθήναι ούτε απλώς για τη δημιουργία «κλίματος».

Τις αναφορές αυτές, πληροφορούμαστε, τις πήρε πολύ σοβαρά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, που είχε και επαφή προχθές με τον ομόλογό του της Κίνας, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό.

Συζήτησαν μάλιστα οι δύο διοικητές για επίσκεψη στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές του 2011, αντιπροσωπείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, που θα συζητήσει σε τεχνικό επίπεδο θέματα των ελληνικών ομολόγων, όπως λήξεις, νέες εκδόσεις, επιτόκια κ.λπ.

Κάποτε το κινεζικό κομματικό απαράτ μοίραζε τα «κόκκινα» βιβλιαράκια του Μάο. Τώρα οι Κινέζοι δίνουν τραπεζικά βιβλιάρια ομολόγων.

Κ.Τ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Απόσυρση
Δήλωση για τα πεπραγμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τον πρώτο χρόνο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ.
Το «ζουμί» όμως δεν βρίσκεται στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, αλλά στο ότι αυτή αποσύρθηκε λίγη ώρα αργότερα και συνεργάτες του ζήτησαν να αγνοηθεί.

Αραγε, η απόσυρση έγινε για λόγους συνολικής τοποθέτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρώτα «γενέθλια» της κυβέρνησης ή απλώς του «τραβήξανε το αυτί»;

Χ.ΤΖ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Δεν ψηφίζουν
«Προεκλογικό ντιμπέιτ κάνεις;» ρώτησε ο Γ. Καμίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γ. Δημόπουλο.
Εκείνος στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του, χθες σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, του είχε επιτεθεί λεκτικά αναπαράγοντας παλαιότερη δήλωσή του, που αφορούσε τα ζώα στο κέντρο της πόλης.

Λάθος χρονική στιγμή, δύσπιστο ακροατήριο. Τα ζώα δεν ψηφίζουν και οι εκπρόσωποί τους μάλλον έχουν πάψει να πιστεύουν σε λόγια. Το μαρτυρά ερώτηση φιλόζωης στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Το χέρι που μας απλώνετε είναι για να μας μουντζώσετε ή για να συνεργαστούμε;» Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Α.Κ.Μ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Συναισθήματα
Εντυπωσιασμένος ήταν ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Κρ. Φερνό από τα εγκώμια του πρωθυπουργού της Κίνας για την Ελλάδα και για τα όσα θετικά είπε για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Μας το έλεγε σε εκδήλωση, χθες βράδυ, στη γαλλική πρεσβεία, αφού τίμησε, εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Φ. Μιτεράν, με τα διάσημα του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών, τον Ελληνα δημοσιογράφο Γ. Αρχιμανδρίτη, ο οποίος διαπρέπει και στη Γαλλία.

«Εσείς τι λέτε;» τον ρώτησα.

«Το 2011 θα είναι δύσκολο, όμως πιστεύω με συνετή αισιοδοξία στην ανάκαμψη», απάντησε.

«Εγώ είμαι απαισιόδοξος. Διότι όταν μια καταστροφή αρχίζει, φτάνεις στον πάτο, πριν σηκώσεις κεφάλι» είπε ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος, που μπήκε στη συζήτηση.

Λ.Π. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Μετεγγραφές
Μέχρι να λήξει η... μετεγγραφική περίοδος των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ακούσουμε πολλά.
Μετά τον Γιάννη Δημαρά, που ανακοίνωσε στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής τον Χρήστο Κουρούση (πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και υποστηρικτή της Ντόρας Μπακογιάννη), ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε χθες, χωριστά από τους άλλους, την υποψηφιότητα της Αννας Βερούλη, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν αντινομάρχις υπό τον Γιάννη Σγουρό και την Ντίνα Μπέη.

Τι συνέβη και άλλαξε στρατόπεδο; Λέγεται ότι ο Νικήτας τής έταξε την προεδρία του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης, τη θέση δηλαδή που είχε ο Βασίλης Κικίλιας, νυν υποψήφιος περιφερειάρχης επίσης με τη στήριξη της Ν.Δ.

Η κ. Βερούλη λέει ότι την ενδιαφέρει μόνον να προσφέρει σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά. Ισως η απάντηση να βρίσκεται στους υποψηφίους που θα ανακοινώσουν ο Σγουρός και ο Γιώργος Καμίνης...

Α.Χ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

Ασυνέπεια
Εξέδωσαν πύρινη καταγγελία για τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του φιλέτου του Ελληνικού στους εμίρηδες επενδυτές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (γιατί περί αυτών πρόκειται) -πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις- καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στους δύο πιο κρίσιμους και μεγάλους δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Δηλαδή, συνεργάζονται αρμονικότατα με το κόμμα που προωθεί την τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου, με την οποία εμφανίζονται να διαφωνούν κάθετα.

Δεν ζούμε στις εποχές της άκρας ιδεολογικής συνέπειας, αλλά μέχρι αυτό που συμβαίνει η απόσταση είναι τεράστια.

Α.Ψ. 5 Οκτ Ελευθεροτυπία

!
Παρά τη σκληρή λιτότητα που είχε επιβάλει η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, ο κεντροδεξιός συνασπισμός κέρδισε τις εκλογές στη Λετονία.
Τα βλέπουν οι δικοί μας και παίρνουν ανάσες...

Γ.ΚΑΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: