Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

»Ευθανασιας εγκωμιο

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ βημα

Γιατί ο κ. Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2009 είπε στον τότε υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας: «Δεν ξέρω αν θέλω να γίνω Πρωθυπουργός»; Μα επειδή γνώριζε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απαντά η Νέα Δημοκρατία. Αρα, μας είπε ψέματα.

Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς, πάντα κατά την εκδοχή της ..Νέας Δημοκρατίας, όταν μίλησε για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ τον Μάιο του 2009 δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία. Είχε πει άραγε ψέματα στους συναδέλφους του υπουργούς ο κ. Παπαθανασίου; ρωτούν ευλόγως οι δημοσιογράφοι. Προς Θεού, δεν υπάρχει καμία μομφή προς τον πρώην υπουργό, απαντά ο φιλαλήθης Πάνος. Αρα, ούτε ο υπουργός Οικονομικών ήξερε. Ο μόνος λοιπόν που γνώριζε τα χάλια της οικονομίας, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, δεν ήταν ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, δεν ήταν προφανώς και ο Πρωθυπουργός- ποιος να τον είχε ενημερώσει;-, αλλά ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέντιουμ πραγματικό!..

Αστειότητες; Ισως. Μόνο με τέτοια όμως ασχολούμαστε. Και με το αν η Ελλάδα θα είχε αποφύγει το μνημόνιο αν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, δηλαδή τον Δεκέμβριο, όταν έγινε επίσημα γνωστό ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 12%. Αλλη αερολογία.

Με τα μάτια και τις γνώσεις τού σήμερα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμπεριφορές τού χθες, όταν ακόμα και οι ίδιες οι αγορές δεν γνώριζαν τι θα επακολουθήσει. Απόδειξη- αν μπορεί να υπάρξει απόδειξη- το ότι όταν ξέσπασε η κρίση του χρέους ακόμα και τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ δεν μας επέτρεψαν και δεν μας επιτρέπουν να επιστρέψουμε στον διεθνή δανεισμό. Με τι είδους μέτρα λοιπόν θα είχαμε αποφύγει το μνημόνιο; Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν πράγματι ανέτοιμη. Και αποδείχθηκε αφελής η προσδοκία της ότι θα συνέχιζαν να μας δανείζουν επειδή γινόμασταν καλά παιδιά. Με αυτή την έννοια, οι αρχικοί χειρισμοί της έκαναν ζημιά. Ανέτοιμοι όμως να καταλάβουν πού οδηγεί η ελληνική φούσκα ήταν και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες που ξόρκιζαν υποτίθεται το ΔΝΤ. Η συζήτηση βέβαια σήμερα δεν είναι καθόλου αθώα. Αυτό που καλλιεργείται πια συστηματικά είναι πως για όλα φταίει το μνημόνιο και πως αν με κάποιο τρόπο απεμπλακούμε από την κηδεμονία της Ενωσης όλα θα είναι πιο εύκολα. Πρόκειται για ανοικτή κοροϊδία.

Μια ματιά στα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουμε μετά τη λήξη της επιτήρησης είναι αρκετή: μόνο στην τριετία 2013-2015 θα πρέπει να βρούμε από τις αγορές πάνω από 75 δισ. τον χρόνο. Τέτοια μεγάλα ποσά κανείς δεν πρόκειται να μας δανείσει. Γεγονός που συνεπάγεται πρώτον ότι θα πρέπει να συνεχίσει να μας δανείζει η τρόικα και δεύτερον ότι θα πρέπει για πολλά-πολλά χρόνια να συνεχίσουμε να ακολουθούμε πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Εκτός κι αν προτιμήσουμε να χρεοκοπήσουμε. Ναι, τότε θα πάψουμε να έχουμε άγχος. Θα χάσουμε διαμιάς 20% ως 30% του ΑΕΠ οπότε η εφετινή ύφεση του 4% θα μας φαίνεται ιλιγγιώδης ανάπτυξη. Την ευθανασία, βλέπετε, κανείς δεν μπορεί να μας τη στερήσει!

kapsis@dolnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: