Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Κάθισε στην καρέκλα του προέδρου
«E» 3/9

Στην Ιπποκράτους έφτασαν χθες νωρίς το πρωί και υπουργοί για να ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης μίλησαν για την οικονομία και τον «Καλλικράτη», ενώ η Λ. Κατσέλη για τα αναπτυξιακά. Η υπουργός Οικονομίας μπήκε φουριόζα στην αίθουσα και κάθισε αμέσως, τακτοποιώντας τους.. φακέλους στο τραπέζι. «Αυτή είναι η καρέκλα του προέδρου», της είπε... ενημερωτικά ένας από τους συντρόφους, αναγκάζοντάς την να αλλάξει θέση. Πολύ παρατηρητικοί έχουν γίνει τελευταίως στο ΠΑΣΟΚ!

Ζυμώσεις
Ενας νέος κύκλος επαφών για τον δήμο της Αθήνας άνοιξε με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων. Αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε χθες με τον Γ. Καμίνη και του ζήτησε «ως υπερκομματικός υποψήφιος, να μην εξαρτήσει την υποψηφιότητά του από τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ». Οι Οικολόγοι Πράσινοι επεσήμαναν, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι διερευνούν τις εγγυήσεις που θα κατοχυρώνουν ότι «η ενδεχόμενη στήριξη του Γ. Καμίνη θα αφορά αποκλειστικά την αυτοδιοίκηση και δεν θα δίνει περιθώρια να ερμηνευθεί ως κεντρική κομματική συνεργασία ή ως στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής». Λίγη ώρα αργότερα οι Οικολόγοι συναντήθηκαν με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι εάν δεν είναι υποψήφιος ο Γ. Καμίνης θα προχωρήσουν από κοινού σε άλλη λύση. Οι Οικολόγοι αναμένεται να συναντηθούν και με αντιπροσωπεία της «Ανοικτής Πόλης».


Η επόμενη μέρα
Για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας θα συζητήσουν, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Γ. Παπαντωνίου, ο Γ. Στουρνάρας, ο Ν. Μηταράκης και ο Σ. Ρομπόλης. Στην εκδήλωση, που διοργανώνει το Κέντρο Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, θα παρουσιαστεί και δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για τις τάσεις και τις προσδοκίες της κοινής γνώμης.


Στην «αγκαλιά» της Βουλής
Δικά της παιδιά! Η Βουλή των Ελλήνων «υιοθετεί» τα παιδιά των άτυχων πιλότων που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους κατά τη σύγκρουση των δύο F-16 και την πτώση του ελικοπτέρου «Απάτσι». Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Βουλή, εν είδει «υιοθεσίας», θα ενισχύσει, κατ’ έτος, οικονομικά από τον προϋπολογισμό της τα παιδιά των άτυχων αξιωματικών, μέχρι την ενηλικίωσή τους και, αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό, ετησίως, καθορίζεται στις 18.000 ευρώ, συνολικά, για τα παιδιά του σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη (μία κόρη 4 ετών, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί) και 25.000 ευρώ, συνολικά, για τα 4 παιδιά του ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη.


Χωρίς υποψηφίους
Σε δύο πόλεις το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν υποψήφιο δήμαρχο: στην Καλαμάτα και τη Λαμία. Το θέμα έφτασε και στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, όπου η Τ. Αντωνίου υπενθύμισε στα υπόλοιπα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου πως τους είχε προειδοποιήσει. Το πρόβλημα της Καλαμάτας επανέφερε στο προσκήνιο και το όνομα του Στ. Μπένου. Οχι, όμως, για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, αλλά για την... Περιφέρεια Αττικής!



--------------------------------------------------------------------------------



Αρκετές ενστάσεις διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη χθεσινή «πασαρέλα» υποψηφίων από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους. Ισχυρίζονται ότι είναι άκομψο να τους συναντά ο πρωθυπουργός με ενδεχόμενο να εισπράττει ο ίδιος και αρκετές αρνήσεις.

Η ορθή διαδικασία, υποστηρίζουν, θα ήταν η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί από άλλους και ο Γ. Παπανδρέου απλώς να κάνει ραντεβού επικύρωσης. Τώρα ποιοι είναι οι «άλλοι» και τι ακριβώς έκαναν είναι μια «άλλη» συζήτηση...
ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------



Με όρεξη για συζήτηση...
Ελληνικό μενού με... ολίγη Ιερουσαλήμ. Για πρώτο πιάτο, σαλάτα με σπαράγγια, φασολάκια και αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Για δεύτερο πιάτο υπήρχαν επιλογές και για τους ψαροφάγους και για τους κρεατοφάγους. Ορεξη μπόλικη, όμως, εξαρχής για συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του β’ θερινού τμήματος της Βουλής είχαν ακροβολιστεί από τις 9.30 χθες το βράδυ σε έξι τραπέζια στη δροσερή Αίγλη του Ζαππείου. Πετσάλνικος, Oθωνας, Κουσελάς, Ρήγας και άλλοι υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό στο πρώτο τραπέζι. Καλή διάθεση. Εγινε καλύτερη, όταν ο κ. Παπανδρέου τους ενημέρωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το «χαράτσι» με το πετρέλαιο θέρμανσης κι ότι αναζητούνται άλλες λύσεις. Πολλά τα ουφ (ανακούφισης) που ακούστηκαν... Φ.Γ.


Αρχισαν με τις δημοτικές...
Στο ίδιο τραπέζι -πώς αλλιώς θα γινόταν;- άρχισε η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές. Οχι όμως για πρόσωπα. Ο Τάκης Ρήγας μίλησε για την ανάγκη επιχορήγησης των ΟΤΑ, γιατί έχει κηρυχθεί ουσιαστικά στάση πληρωμών για προμηθευτές. Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή, είπε για τις αλλαγές στον τομέα επενδύσεων χωρίς γραφειοκρατία. Ο Β. Κεγκέρογλου σηκώθηκε σε κάποια φάση από το τραπέζι (είχε αλλάξει τραπέζι και ο πρωθυπουργός) και πήγε σε γειτονικό, όπου και ο Μ. Τιμοσίδης, στον οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε λίγες ώρες πριν προτείνει να κατέβει περιφερειάρχης Μακεδονίας - Θράκης. «Αν θέλεις να γλιτώσεις, έλα στο δικό μας τραπέζι - τώρα που έφυγε», είπε γελώντας ο Κεγκέρογλου προς τον Μ. Τιμοσίδη, που αναχωρεί για τη μάχη... Φ.Γ.


Ψάχνουν... καπνιστήριο
Οι πρώτες μέρες απαγόρευσης του καπνίσματος βρήκαν τους λιγοστούς καπνιστές βουλευτές (ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη λειτουργούν τα θερινά τμήματα) σε αναζήτηση...βεράντας. Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετώπισαν τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών, που έπρεπε να κατεβαίνουν από τον πρώτο όροφο του κτιρίου, στο ισόγειο και από κει στο προαύλιο. Μόνο στο στενό αίθριο του καφενείου της Βουλής επιτρέπεται πλέον το κάπνισμα, ενώ ήδη ο πρόεδρος της Βουλής δέχεται αιτήματα για δημιουργία υπαίθριου μεν, σκεπαστού χώρου δε. Είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο, απ’ ό,τι ακούμε, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Και για τους καπνιστές... Γ.ΜΠΑΛ.

Απορρίφθηκε το αίτημα
Δεν φτάνει που έφυγαν, τώρα ζητούν τα πρακτικά! Συνεργάτιδα του Αντ. Σαμαρά επικοινώνησε με τη Γραμματεία της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας να λαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ τα πρακτικά των συνεδριάσεων, καθώς δεν υπάρχουν βουλευτές του μετά την αποχώρηση του κόμματος. Η Προανακριτική απάντησε αρνητικά στο αίτημα, ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ που μετείχαν στις συνεδριάσεις θα παίρνουν αντίγραφα των πρακτικών ως «προσωρινά αποχωρήσαντες»... Λ.Γ.



Επαινοι και... ανησυχία
Μόνο θερμά λόγια για τον Γ. Παπανδρέου και την προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είχε να πει ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ στη συνάντηση που είχε χθες με Eλληνες δημοσιογράφους. Ικανοποιημένος δήλωσε και από τη συνεργασία του με την Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απέφυγε τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που με την πολιτική των αγωγών είχε βάλει σε μπελάδες την πρεσβεία. Αυτό που είχε ενδιαφέρον είναι η ανησυχία που εξέφρασε για τη «νέα τρομοκρατία», καθώς, όπως είπε, η διασύνδεση που υπάρχει με το κοινό έγκλημα δημιουργεί μια μετάλλαξη πολύ βίαιη και επικίνδυνη. Ν.Μ.



Ανήσυχοι είναι οι Αμερικανοί για το ενδεχόμενο ακραίοι ισλαμιστές να βρουν πρόσβαση και να αναπτυχθούν εντός των χιλιάδων λαθρομεταναστών που εισέρχονται καθημερινά, χωρίς κανέναν έλεγχο, στη χώρα μας. Ο κ. Σπέκχαρντ, πάντως, δεν χρειάζεται να ανησυχεί πλέον για τέτοια θέματα. Αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιάνει δουλειά σε εταιρεία συμβούλων για τη Μ. Ανατολή, με έδρα τη Νέα Υόρκη... Ν.Μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: