Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

»Διχασμενη η Ν.Δ.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Με δύο κινήσεις πανικού επιχειρεί ο Α. Σαμαράς να βρει διέξοδο στην καταστροφική πορεία που έχει πάρει το κόμμα του εξαιτίας του αγώνα κατά του μνημονίου. Η πρώτη είναι να υποβαθμίσει το «μολών λαβέ» κατά του μνημονίου τόσο στη ΔΕΘ όσο, κυρίως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η δεύτερη είναι να μποϊκοτάρει την εξεταστική επιτροπή για την.. οικονομία με την αποχή της από την ψήφισή της και τις εργασίες της, όπως δηλαδή έκανε και με την προανακριτική του Βατοπεδίου.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει στη Ν.Δ. και να οδηγήσει σε… διχασμό κορυφής ήταν η δημοσκόπηση της GPO, που εμφανίζει τη Ν.Δ. σε μαύρο χάλι τόσο σε δημοσκοπικά ποσοστά όσο και στο βαθμό αποδοχής των επιλογών της ηγεσίας της. Στη δημοσκόπηση αυτή η Ν.Δ. όχι μόνο εμφανίζεται καθηλωμένη στο 21%, αλλά το τραγικό είναι πως ακόμα λιγότεροι, μόλις το 13,4%, δηλώνουν ότι συμφωνούν με την πολιτική που έχει επιλέξει ο Α. Σαμαράς κατά του μνημονίου και υπέρ ενός άλλου… «μείγματος» πολιτικής.

Η εικόνα αυτή δεν ήταν άγνωστη στη Ρηγίλλης, όμως τα νέα στοιχεία στις αρχές φθινοπώρου θέτουν σε αμφισβήτηση τα σενάρια εκστρατείας κατά της κυβέρνησης με σημαία το μνημόνιο και στόχο τη φθορά του Γ. Παπανδρέου προσωπικά μέχρι τις εκλογές. Αντί γι’ αυτό συμβαίνει το αντίθετο, η Ν.Δ. να μην είναι πλέον σε θέση να πείσει τους δικούς της οπαδούς για τη γραμμή που ακολουθεί.

Ήδη ο Α. Σαμαράς δέχεται τις εισηγήσεις και των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., δηλαδή του Δημ. Αβραμόπουλου και του Στ. Δήμα, να περιορίσει τις κορόνες κατά του μνημονίου και να εστιάσει την κριτική στις ανακολουθίες της κυβέρνησης. Ο Δημ. Αβραμόπουλος διαφωνεί με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που κάποιοι θεωρούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να δώσει στις δημοτικές εκλογές, ενώ ο Στ. Δήμας εξακολουθεί να διατηρεί διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να λαμβάνει τα σήματα ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών και της Κομισιόν για την αντιευρωπαϊκή στάση της Ν.Δ. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα του Στ. Δήμα στην προσπάθεια που γίνεται για την ενεργοποίησή του στην πρώτη γραμμή με περιοδείες και ομιλίες… Σε γραμμή μετριοπάθειας επιμένει να κινείται και ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Συμβουλές για άλλες γραμμές

Στο οικονομικό επιτελείο του Α. Σαμαρά, οι τριγμοί ακούγονται ήδη δυνατά, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι οικονομικοί του σύμβουλοι θεωρούν πως κάποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα σε σχέση με την έξαλλη γραμμή που οδηγεί σε λογικές… Παπαρρήγα.

Ήδη ο Θ. Βάρδας, σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του Α. Σαμαρά αλλά και γνώστης της αγοράς, παρά τη φρασεολογία κατά του μνημονίου, αναγνώρισε πως «η χώρα θα πτώχευε αν δεν έπαιρνε τα χρήματα του μνημονίου. Αυτό ήταν δουλειά της κυβέρνησης να το κάνει και το έκανε, και καλώς το έκανε», επαναλαμβάνοντας ότι «αν χρειάζονταν 180 ψήφοι για τη στήριξη του μνημονίου στη Βουλή, η Ν.Δ. θα το στήριζε».

Ανάλογες απόψεις εμφανίζουν τόσο ο πρόεδρος των εμπορικών συλλόγων Β. Κορκίδης όσο και ο καθηγητής Μουρμούρας, που εξαρχής έθετε σε αμφισβήτηση τις λογικές αυτές.


Απομονωμένος

Θύμα της αλλοπρόσαλλης τακτικής της Ν.Δ. για το μνημόνιο ήταν και ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώην υπουργός είχε πριν από ένα μήνα προεπιλεγεί ώστε να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής μετά την άρνηση Μεϊμαράκη και την απόρριψη Σπηλιωτόπουλου.

Μάλιστα, οι μετρήσεις της Ρηγίλλης έδειχναν ότι η υποψηφιότητα αυτή «περπατούσε» καλύτερα από τις άλλες. Όμως ο Α. Σαμαράς συνάντησε την αντίδραση του πυρήνα του Δικτύου 21, που του είπαν πως δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα όπως η Ν.Δ., που μάχεται κατά του μνημονίου, να θέσει επικεφαλής στην πολιτική αναμέτρηση της Αττικής ένα στέλεχος με νεοφιλελεύθερες απόψεις!

Ο Κ. Χατζηδάκης έκτοτε όχι μόνο «κόπηκε» αλλά παραμένει πολιτικά απομονωμένος από τη Ρηγίλλης.


Καραδοκούν

Αυτές βεβαίως οι διαφοροποιήσεις προσκρούουν στην αδιάλλακτη πτέρυγα της Ν.Δ. που αποτελείται από τα στελέχη του Δικτύου 21, τα οποία εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή στον Α. Σαμαρά.

Οι Χρ. Λαζαρίδης και Φ. Κρανιδιώτης, καθώς και τα άλλα παιδιά του Δικτύου θεωρούν ολέθριο λάθος να γίνει τώρα οποιαδήποτε στροφή ή άμβλυνση του μετώπου κατά του μνημονίου, για δύο λόγους: πρώτον, λένε, θα δικαιωθεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ, όταν λένε πως το μνημόνιο είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ατζέντα στη Ν.Δ. Και δεύτερον, γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης καραδοκούν για να εμφανίσουν τη Ν.Δ. να υπαναχωρεί. Θεωρούν μάλιστα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να έχουν τελικά ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα κατά του μνημονίου , αλλιώς η δυσφορία του κόσμου και το αντικυβερνητικό κλίμα θα στραφεί προς τα κόμματα της Αριστεράς, ιδίως προς το ΚΚΕ.

Αυτό που δεν απαντούν όμως είναι ότι ο δημοσκοπικός απολογισμός των τελευταίων τεσσάρων μηνών, από τότε δηλαδή που η Ν.Δ. ψήφισε στη Βουλή κατά του μνημονίου, είναι απογοητευτικός και δεν εμφανίζονται τάσεις ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. Είναι ενδεικτικό πως οι μετρήσεις της Ρηγίλλης εμφανίζουν μηδενικές διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. όλη αυτή την περίοδο!


ΣΧΟΛΙΟ

Σε αυτή τη γραμμή κινείται στον έναν ή στον άλλο βαθμό και ένας στενός πυρήνας στελεχών του κόμματος, όπως ο Κ. Μαρκόπουλος, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Γ. Μανώλης, αλλά ακόμα και ο Β. Μεϊμαράκης, που «ανταμείφθηκε» και για το λόγο αυτό με τη θέση του προέδρου στο «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής».


Φάσκει και αντιφάσκει

Αποτέλεσμα αυτού του εσωτερικού διχασμού είναι και οι αντιφατικές τοποθετήσεις του Α. Σαμαρά, που από τη μια δεν αποδέχεται πλέον τη λογική του δημοψηφίσματος κατά του μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη όμως κάνει λόγο για το στόχο ενός πλειοψηφικού μπλοκ δυνάμεων «που θα απορρίπτει τα αδιέξοδα του μνημονίου»! Είναι φανερό ότι τα τελευταία δεδομένα, τόσο με τις δημοσκοπήσεις όσο και με το εσωτερικό μέτωπο που έχει ανοίξει, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά κυρίως για τη βιωσιμότητα της γραμμής που ακολουθεί η Ν.Δ. και θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Αν. Σαμαράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: