Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

»Επιλογες με πολιτικη τολμη

Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου «E» 6/9

Οι επιλογές του κ. Παπανδρέου για τις περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους έδειξαν πολιτική τόλμη, διάθεση ανανέωσης και γενναία πριμοδότηση της αυτοδιοικητικής λογικής. Λόγου χάρη και στη Θεσσαλονίκη (Μπουτάρης), αλλά πολύ περισσότερο στην Αθήνα, με την επιλογή Καμίνη, ο Παπανδρέου άφησε στην άκρη μια λογικοφανή εσωκομματική τακτική στην οποία προέβλεπαν πολλοί, ότι θα έμενε εγκλωβισμένος και θα ..έκανε ευρύτερες και με ρίσκο αυτοδιοικητικές προτάσεις.

Προτάσεις που, αν ευδοκιμήσουν εκλογικά -και πρέπει-, θα ανοίξουν νέους δρόμους στον τρόπο επιλογής κριτηρίων και προσώπων για τέτοιου τύπου δημόσια αξιώματα. Παράλληλα, διευκολύνονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές ωσμώσεις και συνεργασίες, όπως η Δημοκρατική Αριστερά (πρότασή της ήταν ο κ. Καμίνης), οι Οικολόγοι και πολλοί, μα πάρα πολλοί, ακομμάτιστοι πολίτες, που θέλουν τουλάχιστον οι δήμοι να απαλλαγούν από διάφορους «πολιτικάντηδες» των κομμάτων, που μεταφέρουν και στην αυτοδιοίκηση τη «μιζέρια» του κομματικού μας συστήματος.

Ετσι στηρίζεται επί της ουσίας η μεγάλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Αξια, ήταν επίσης η επιλογή Μίχα για τον Πειραιά.


Ο άνθρωπος, ως νομάρχης, έχει κάνει σημαντική δουλειά. Τολμηρή και υπερβατική η υποστήριξη Τατούλη στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, δείχνει ακομπλεξάριστη λειτουργία, χωρίς μικροκομματικές προσεγγίσεις, που και υπαρκτές ήταν και μια βάση πολιτική είχαν.

Οσο για την περιφέρεια Αττικής, η επιλογή του Γιάννη Σγουρού ήταν η αυτονόητη και φυσική λύση, γιατί και πετυχημένος νομάρχης ήταν και μια φυσική και αξιόπιστη αυτοδιοικητική λύση συνιστά. Κυρίως, λόγω και του συμβολικού χαρακτήρα της Αττικής, δεν «υπερπολιτικοποιεί», όπως θα γινόταν με μια επιλογή «βαριού πολιτικού ονόματος», τις εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που θα ‘ταν λάθος προσέγγιση των εκλογών. Ευτυχώς, σε γενικές γραμμές, στο σύνολο περίπου των επιλογών κρατήθηκε χαμηλό πολιτικό προφίλ και προωθήθηκαν σχεδόν παντού νέα και συμπαθή πολιτικά πρόσωπα ή αυτοδιοικητικοί με επιτυχή προϋπηρεσία στην αυτοδιοίκηση (π.χ. Κατσιφάρας, Παπατόλιος, Αργύρης, Μαχαιρίδης, Αρναουτάκης, Μπόλαρης κ.λπ.).


Εάν μάλιστα είχαν αποφευχθεί οι άστοχες, με τον τρόπο που έγιναν, και παρατεταμένες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με διάφορους υπουργούς, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Μετά την επιτυχή επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι πια η ώρα για έναν «διορθωτικό ανασχηματισμό» με το ίδιο τολμηρό και ρεαλιστικό πνεύμα, που να μην «κολλάει» στα υπαρκτά ενδοκυβερνητικά «γρανάζια» και να συμπίπτει με το «κοινό αίσθημα». Εάν γίνει κάτι τέτοιο άμεσα (όπως αναμένεται), ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην αντικειμενικά «δύσκολη Θεσσαλονίκη», με άλλο αέρα, νέα ατζέντα και έχοντας «αποσυμπιέσει» σ’ έναν βαθμό το «κλίμα»...

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: