Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Μικρο-κλίµα
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

«ΝΟ ΝΕWS is good news!» Σε απλά ελληνικά, το να µη βγάζεις είδηση είναι καλή είδηση.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ συνοψίζεται η εµφάνιση του Πρωθυπουργού στην κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου. Μια βροχή ερωτήσεων που όµως δεν έβγαλε ηχηρό τίτλο. Ούτε µας έµαθε κάτι που δεν ξέραµε. Ακόµη και η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης ξέραµε πως δεν µπορεί να γίνει γιατί, όπως εξήγησε υποµονετικά ο Παπανδρέου, δεν έχει βρεθεί τρόπος να προστατευθούν οι..
οικονοµικά ασθενέστεροι.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ήταν τόσο άνετος ο Γιώργος στη ΔΕΘ. Ισως γιατί έχει φάει µε το κουτάλι τα ξένα ΜΜΕ φέτος. Σε καµία ερώτηση δεν εκνευρίστηκε. Σε κανένα θέµα δεν παγιδεύτηκε. Στην πραγµατικότητα, αν κάπου είναι εγκλωβισµένος ο Πρωθυπουργός, είναι σε ένα µικρο-κλίµα αισιοδοξίας. Μικρο-κλίµα γιατί η αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνησή του χωρίς να είναι γενικευµένη στην υπόλοιπη χώρα. Το αντίθετο συµβαίνει µάλλον. ΠΕΡΣΙ ΤΗΝ άνοιξη, όταν προέκυψε η κόµπλα µε τον δανεισµό, η κυβέρνηση δήλωνε πως «δεν ζητάµε λεφτά». Είναι γνωστό τι έγινε µετά. Φέτος το φθινόπωρο που υπάρχει µαύρη τρύπα στα δηµόσια έσοδα εκφράστηκε πρώτα η βεβαιότητα ότι θα πιάσουµε τον στόχο. Τελικά, έπειτα από διάφορες άγουρες φορολογικές ιδέες, επελέγη η κυνική λύση της περαίωσης. Αυτό, ενώ έντεκα µήνες τώρα η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα στείλει τους φοροφυγάδες στο Αλκατράζ. Το ανάποδο συµβαίνει. Η περαίωση επιτρέπει σε αυτόν που δεν πλήρωνε να τακτοποιεί τα χρέη µε συµβιβασµό.

Και κάνει αυτόν που πλήρωνε να νιώθει για άλλη µια φορά κορόιδο.

ΚΑΚΑ ΤΑ ψέµατα: η περαίωση είναι «bad news» – άσχηµο νέο – για τα δηµοσιονοµικά, αφού θεωρείται έσχατο µέτρο στο θέµα των εσόδων. Τι θα γίνει όµως αν ούτε η περαίωση γεµίσει τα ταµεία; Περίπτωση να µην πιάσει η Ελλάδα τον στόχο της µείωσης του ελλείµµατος δεν υπάρχει. Δεν θα το επιτρέψει η τρόικα. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οι Νορβηγοί αποφάσισαν να αγοράσουν τα οµόλογά µας. Μόνο που αν τα έσοδα δεν έρθουν από φόρους µπορεί να £ ρθουν από κάνα έξωθεν επιβεβληµένο κλείσιµο του ΟΣΕ. Εξοικονοµείται έτσι ένα δισ. τον χρόνο και όποιος θέλει να κινηθεί εντός Ελλάδος ας παίρνει το ΚΤΕΛ. Η άλλη ακραία λύση θα £ ταν να πουληθεί καµία τράπεζα από αυτές που ο Παπανδρέου σκέπτεται να παντρέψει για να συγκροτήσει «δηµόσιο πυλώνα», όπως επανέλαβε χθες.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ αυτά δεν είναι πράγµατα που λέγονται. Και ο Πρωθυπουργός έκανε – σωστά – ό,τι µπορούσε για να τα ξορκίσει. Οπως πέρσι όµως – όταν το ΠΑΣΟΚ βεβαίωνε προεκλογικά ότι «υπάρχουν λεφτά» – έτσι και φέτος η εµφάνιση στη ΔΕΘ συνιστά σχοινοβασία υψηλού κινδύνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: