Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

»Αναβολη των διπλωματικων συνομιλιων Κινας - Ιαπωνιας

enet.gr

Στην ανακοίνωση ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες διπλωματικές συνομιλίες με την Ιαπωνία προέβη χθες η Κίνα.
Αφορμή ήταν η απόφαση του Τόκιο να παρατείνει την κράτηση του καπετάνιου του κινεζικού αλιευτικού που συγκρούσθηκε με σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής σε θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικούν και οι δυο χώρες.

"Η Κίνα αποφάσισε να αναβάλει τον..

2ο γύρο των συνομιλιών για θέματα της ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας που είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου", ανακοίνωσε αργά χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ύστερα από μια εβδομάδα έντασης ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο, στη διάρκεια της οποίας ο ιάπωνας πρεσβευτής ανακλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές.

Τη σύλληψη από τις ιαπωνικές αρχές του κινεζικού αλιευτικού και την κράτηση του καπετάνιου του,το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τις χαρακτήρισε ως "παράλογες και παράνομες".

Εκπρόσωπός του ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος και προειδοποίησε ότι το επεισόδιο "μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις".

Το κινεζικό αλιευτικό συνελήφθη κοντά σε μια συστάδα μικρών νησιών που η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου και η Κίνα Ντιαόγιου, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Οκινάουα. Επί των νησιών αυτών προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο οι δυο χώρες όσο και η Ταϊβάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: