Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

»Αγνωστος πολεμος στο «οβαλ γραφειο»

Ο πόλεμος των συμβούλων και το «χρηματιστήριο» αξιών των συνεργατών του Πρωθυπουργού
ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΒΗΜΑ

Και οι δύο είναι κοντά στον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου. Ο ένας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ακαδημαϊκός, γνωρίζεται από παλιά με τον Πρωθυπουργό και μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο άλλος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης, πρώην δήμαρχος Πάρου, γνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα με τον κ. Παπανδρέου, επιδεικνύει όμως με υπερηφάνεια μία φωτογραφία του που έχει σε..


περίοπτη θέση στο γραφείο του με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου , τότε που ήταν ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της ΠΑΣΠ, στις σκληρές αντιπαραθέσεις της με την κυβέρνηση του κ. Κ.Μητσοτάκη για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. «Γέννημα θρέμμα του ΠαΣοΚ» λένε οι συνεργάτες του, ενδεχομένως και για να τονίσουν την απουσία κομματικών περγαμηνών του κ. Χ. Παμπούκη αλλά και άλλων που αμφισβητούν αυτόν τον καιρό τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι δύο πιο έμπιστοι άνθρωποι του Πρωθυπουργού εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες να στροβιλίζονται σε μια δίνη ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων για την πρωτοκαθεδρία στην κυβέρνηση. Επισήμως δηλώνουν και οι δύο ότι δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αλλά το τελευταίο καιρό υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση ότι οι απόψεις τους για τη μορφή κυβερνητικού σχήματος δεν συμπίπτουν.

«Αυτή δεν είναι σύγκρουσηαλλά υπόγεια πυρηνική δοκιμή» λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις πολλοί υπουργοί, επισημαίνοντας ότι όσο μεγάλες δυνάμεις και αν αναπτυχθούν και από τους δύο κάτω από το έδαφος, η επιφάνεια θα συνεχίσει να δείχνει απολύτως ήρεμη. Οι απόψεις τους έχουν χωρίσει την κυβέρνηση σε δύο στρατόπεδα: το ένα πιέζει για ευρύ ανασχηματισμό και το άλλο για περιορισμένες αλλαγές, τις απολύτως απαραίτητες, μόνο για να συμπληρωθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τον ορισμό των υποψηφίων στις περιφέρειες. Στο ένα στρατόπεδο, στο πλευρό του κ. Ραγκούση συντάσσονται οι κκ. Π. Γερουλάνος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Γ. Παπακωνσταντίνου. Τις απόψεις του κ. Παμπούκη υιοθετούν ο κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη.

Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες για υπερυπουργεία και συντονιστές τη στιγμή που ο αγώνας δίνεται για να σώσουμε τη χώρα, φέρεται ότι είπε στους συνεργάτες του ο υπουργός Επικρατείας, σε μία σύσκεψη που είχε στο κτίριο του πρώην Αστέρα. «Ουδέποτε παρέδωσα εισήγηση στον Πρωθυπουργόγια αλλαγές στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να είμαι εγώ υπερυπουργός» είχε διαμηνύσει ο κ. Ραγκούσης. Οπως μάλιστα έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν έχει ασχοληθεί ούτε καν τού έχουν ζητηθεί προτάσεις για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα είχε στραμμένη την προσοχή του στον νόμο για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν είχε καιρό ακόμη και να επισκεφθεί την οικογένειά του που βρίσκεται μονίμως στην Πάρο. Ο κ. Παμπούκης όλο αυτό το διάστημα μετείχε, βεβαιώνουν οι δικοί του συνεργάτες, σε άτυπες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε με πολύ κόσμο και βρέθηκε για λίγες ημέρες στο Παρίσι. Το σημαντικότερο, αν συνομιλήσει κανείς μαζί τους και οι δύο αποδέχονται ότι ο μοναδικός που έχει τον ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση είναι ο Πρωθυπουργός και κανείς άλλος. Τι συνεπώς είχε συμβεί; Ορισμένοι θεωρούν ότι για όλα αυτά φταίει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού... κ. Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ «μοντέλο καγκελαρίας» για την κυβέρνηση, δηλαδή τη δημιουργία μιας ισχυρής υπουργικής θέσης με προσωπικό και θεσμικές δυνατότητες. Ο κ. Φέδερστοουν ανήκει όμως στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει εκπονήσει τις προτάσεις της γιατις δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση και τις παρέδωσε στον κ. Παμπούκη.


Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Γέννημα θρέμμα του ΠαΣοΚ λένε ότι είναι όσοι γνωρίζουν τον κ. Ι.Ραγκούση. «Από 17 χρονών είμαι στο ΠαΣοΚ» είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του και ξαφνιάζει αυτό που λέει σε φίλους, συνεργάτες και υπουργούς ότι δεν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό παρά μόνο σχέσεις συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης: «Ακόμη και στην Πάρο όταν έρχεταιμη νομίζετε ότι είμαστε συνεχώς μαζί» είχε πει κάποτε. Ολα όμως άρχισαν για τον κ. Ραγκούση το 2006 όταν το ζεύγος Παπανδρέου βρέθηκε σε διακοπές στην Πάρο. Εκεί έγινε η γνωριμία τού τότε δημάρχου Ραγκούση (είχε εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές δήμαρχος, τη δεύτερη φορά μάλιστα με ποσοστό 68%) με τον αρχηγό του ΠαΣοΚ και μετά το Συμπόσιο της Σύμης του 2007 ο κ. Ραγκούσης κλήθηκε να αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσής του. Σπουδαγμένος στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη Βρετανία, καλός γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και σημερινός πρώτος τη τάξει υπουργός, θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει στρατηγική σκέψη για την πολιτική και το έχει αποδείξει στη σχετικά σύντομη πορεία του στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Αν και προερχόμενος από το παλαιό ΠαΣοΚ, κατάφερε να ευθυγραμμιστεί με την νεωτερικότητα του κ. Παπανδρέου στο κόμμα, κινείται δίπλα στον λαό, διαθέτει την όσφρηση του απλού πολίτη. Οι αντίπαλοί του δεν ξεχνούν τη γρήγορη ανέλιξή του, την επιβολή των απόψεών του σε κυβέρνηση και κόμμα και βεβαίως ότι δεν δοκιμάσθηκε με σταυρό. Ο κ. Ραγκούσης εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ο κ. Παμπούκης είναι εξωκοινοβουλευτικός. Και οι δύο κατέλαβαν τις πιο σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση.


ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ



ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ«Εγώ δεν έχω μυστικά, ξέρω όμως να κρατώ μυστικά» είχε πει κάποτε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Χ. Παμπούκης. Πανεπιστημιακός, κοσμοπολίτης, διαπρεπής δικηγόρος, συνομιλητής με τους πάντες, από επιχειρηματίες, εκδότες, τραπεζίτες ως αγρότες και συνδικαλιστές, γαλλοτραφής, με επιτυχή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει δοκιμασμένες μακροχρόνιες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Θεωρείται από πολλούς στο κυβερνητικό σχήμα ως ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», αφού μεταφέροντας μηνύματα του κ. Παπανδρέου τώρα που είναι Πρωθυπουργός, αλλά και παλαιότερα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παμπούκης βρισκόταν πότε στο Βελιγράδι, στο Κόσοβο στην Τουρκία, στο Παρίσι, στις αραβικές χώρες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την ιδιότητα του εξ απορρήτων του κ. Παπανδρέου και απλώς χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ένα είδος «γεφυροποιού», που στηρίζει επιτελικά το έργο του Πρωθυπουργού. Αυτός άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε ο κ. Παπανδρέου για να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με τον κ. Κ.Σημίτη. Αλλά σαφέστατα είναι και ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τις κυβερνητικές κρίσεις, χωρίς ποτέ να αναμειγνύεται, όπως λέει, στο έργο των υπουργών. Οταν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει, θα αποχωρήσει και αυτός μαζί του.

Οι αντίπαλοί του σημειώνουν ότι εμπλέκεται ταυτόχρονα με πολλά θέματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν, ότι είναι περισσότερο θεωρητικός της πολιτικής, ότι δεν διαθέτει καμία επιρροή στο κόμμα και ότι έχει συγκεντρώσει σημαντικές αρμοδιότητες, όπως αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Οι νομικές του γνώσεις όμως θεωρούνται από όλους στην κυβέρνηση σημαντικές για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ..ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ...ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.